Snart premiär på Martin Lönnebo-opera

Nästa lördag, den 4 oktober, är det världspremiär i Umeå stads kyrka för Hjärtats nycklar, en opera som bygger på Martin Lönnebos bok med samma namn. Patrik Sörling står för regin.

Hur är läget inför premiären?

- Det är jätteroligt, så otroligt kul. Och det beror mycket på Martin Lönnebos fina texter, som gör att alla i ensemblen ställs inför så många existentiella och filosofiska frågor. Varje gång vi har lunchpaus sitter vi inte och diskuterar vilka inköp vi tänker göra i eftermiddag utan de verkligt stora frågorna. Hur ska man rädda världen? Vad tror du på? Vem är Gud för dig? Det är väldigt spännande.

- Sen på den praktiska fronten har vi haft en del sjukdomar, men det hör till. Och nu är dirigenten på plats också, det har sångarna längtat efter eftersom det är ett nyskrivet verk med ganska svåra taktarter.

Vilka utmaningar har föreställningen ställt dig inför?

- Att illustrera stora livsfilosofiska frågor på scenen är inte helt lätt. Vanligtvis handlar operor om ond, bråd död och svartsjuka. Här är det mer svävande. Men vi har de fyra solisterna – Kokerskan, den unga flickan Karin, Forskaren och Jubilaren – att hänga upp handlingen på. Och nycklarna är inte enbart symboliska utan dem ser vi på scenen.

Vad händer med föreställningen efter premiären?

- Vi har två föreställningar i Umeå, därefter besöker vi kyrkor i Boden, Piteå och Skellefteå bland annat. Det blir roligt, eftersom varje kyrka är olik den andra och vi måste anpassa oss efter det. Sedan hoppas jag att turnén kommer till Stockholm och övriga delar av landet också.

Fakta: Föreställningen Hjärtats nycklar

Den danske tonsättaren Peter Bruun har komponerat operan, som bygger på boken Hjärtats nycklar (Verbum) av Martin Lönnebo. Librettot är skrivet av författaren Ylva Eggehorn. Operan framförs av Piteå Kyrkoopera och regisseras av Patrik Sörling. Producent Håkan Ekman.

Solister: Forskaren: Johan Christensson, tenor. Jubilaren: Carl Ackerfeldt, baryton. Karin: Mette af Klint, sopran. Kokerskan: Annastina Malm, mezzosopran.

Brita Häll

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.