Partipolitik i kyrkan

Dags att kapa de partipolitiska förtöjningarna

REPLIK. Moderaterna och vi i Borgerligt alternativ kapade banden 2012 inför innevarande mandatperiod då Moderaterna fastställde att man inte skulle vara delaktiga och styra Svenska kyrkan. Och det var självfallet det enda rätta, skriver debattörerna från Borgerligt alternativ i Växjö stift i en debattreplik till Björn Helgesson.

Det är lätt att hålla med Björn Helgesson i hans debattinlägg i Kyrkans tidning nummer 24/17, där han debatterar för att Svenska kyrkan borde vara skild från partipolitiken.

Det borde vara en truism att kyrkans skiljande från staten år 2000 just borde innebära att Svenska kyrkan skulle vara skild från staten. För Borgerligt alternativ är detta en självklarhet.

Vi i Borgerligt alternativ vill motverka all partipolitik i kyrkan.
Vi anser att verksamheten ska utgå från församlingarna och inte från de traditionella partierna.

Vi kan just nu konstatera, inför kyrkovalet, att spelreglerna för oss, som anser att kyrkans självständighet är nödvändig jämfört med framför allt Socialdemokraterna och Centerpartiet, skiljer sig markant åt med deras respektive partiapparater i ryggen.

I Kyrkomötet har Socialdemokraterna 73 mandat. I de därpå följande nomineringsgrupperna har POSK 38 och Borgerligt alternativ 31 mandat. Därefter har (c) 30 mandat. Men det skulle vara synnerligen intressant att se hur situationen skulle vara för såväl Socialdemokraterna som Centern om också (s) och (c) kastade loss från sina respektive moderpartier.

Borgerligt alternativ är inte ensam som fristående från något riksdagsparti, även om det ibland framskymtar från POSK som att dom skulle vara den enda fristående nomineringsgruppen. Runt om i landets kyrkofullmäktige finns nämligen mängder av fristående nomineringsgrupper, inte bara Borgerligt alternativ och POSK.

Moderaterna och vi i Borgerligt alternativ kapade banden 2012 inför innevarande mandatperiod då Moderaterna fastställde att man inte skulle vara delaktiga och styra Svenska kyrkan. Och det var självfallet det enda rätta.
Låt oss hoppas att åtminstone valet 2021 blir ett rent val fritt från alla partipolitiska bindningar.

Fakta: Undertecknarna

Borgerligt alternativ genom styrelseledamöterna:

 

Björn W Stålne, Växjö

 

Johnny Lilja, Huskvarna

 

Agneta Nordlund G-son, Växjö

 

Bert-Åke Näslund, Jönköping

 

Nanna Axelsson, Vetlanda

 

Lars-Erik Carlsson, Växjö

 • 2 Kommentarer

  Logga in för att kommentera

 • Nils Ronquist

  Borgerligt alternativ; vad är det? Vad jag förstår är det en borgerlig sammanslutning som talar om att vi är minsann inga socialister. Enligt min mening skall all sådana idésammanslutningar ut ur kyrkan. Kyrkan behöver folk som är intresserade av kyrkan och vad kyrkan står för.
  Själv har jag varit kyrkorådsordförande och vice ordförande i pastoratet utan partibeteckning. Min förhoppning var att jag blev vald för mitt engagemang för kyrkan och för min kristna tro. Kyrkan skall ledas av kristna människor utan partibeteckningar. I världsliga sammanhang är jag kristdemokrat sedan 1966, men det är en helt annan sak.

 • Pontus Löfstrand

  Folkvalda - pyttsan! Valdeltagandet är 11% sålunda är legitimiteten kanske världens sämsta för ett "allmänt val". Dessutom mobiliseras väljaren in av tex Kommunlaarbetare förbundet.
  Dessutom är valsystemet är dessutom apart för en ideell organisation och riggat för att passa politiska partier.
  Störta kolonialherrarna!

Mer inom samma ämne
Partipolitik i kyrkan
Partipolitik i kyrkan
Partipolitik i kyrkan
Partipolitik i kyrkan
Partipolitik i kyrkan
Partipolitik i kyrkan
Partipolitik i kyrkan