Ersätt kyrkoavgift med betalkort

Kyrkoavgift eller dagis­avgift– vad är viktigast? Detta är en fråga som många i dag måste ställa sig. Den krympande skara som är kvar i kyrkan måste stå för i stort sett allt och även den dyrbara infra­strukturen. Detta är inte rimligt.

Mitt förslag är att ersätta den automatiska inbetalningen av kyrkoavgift med ett laddningsbart kyrkans Jo Jo-kort, liknande det som används av lokaltåget.
Som bekant betalar man enbart för de tågresor man gör och ska också i likhet med detta enbart betala för de kyrko­besök man gör.  Går du bara en gång om året i kyrkan så ska du rimligtvis bara betala för den gången.

I dagens läge kan denna enda gång (för en normal­inkomsttagare) kosta 4 000–5000 kronor.  Detta anser många vara helt orimligt!
Det aktuella problemet att räkna besökare till Lunds domkyrka kan med kyrkans Jo Jo-kort få en praktisk lösning eftersom varje besök registreras automatiskt då man använder detta kort.

Vi går nu in i en ekonomiskt alltmer svår tid då många har svårt att få pengar att räcka till. Att då betala den dyrbara kyrkoskatten kan för många ses som en alltför vidlyftig ekonomisk utsvävning.
Det är viktigt att påpeka att man kan vara troende och kristen fullt ut även om man måste välja att inte betala kyrko­avgiften.  Man måste följaktligen ordna så att man även då kan vara medlem i kyrkan.
Alla ska ha möjlighet att vara med och inte vara hänvisad till att vara utanför då man till exempel måste lägga pengarna på dagisavgift, mat eller bostad.

Slutligen: Vi som vill döpa våra barn, vigas och begravas med kristen sed ska kunna göra detta i kyrkan. Vi ska då kunna betala med våra laddningsbara betalkort men bara vad det kostar, inget mer!
Vi som är troende eller bara tycker det är högtidligt att någon gång gå på högmässa ska kunna göra det. Vi ska kunna känna att vi är med i kyrkan även om vi enbart betalar med vårt betalkort de gånger vi går dit. Måste man lägga pengar på annat i stället för kyrkoavgiften så måste detta vara helt okej.
För övrigt så kan kollekten i kyrkan förslagsvis ibland gå till de som önskar gå i kyrkan men som inte har råd till det. Vi värnar då också om de behövande här hemma
Jan Clarén
Lund

• Tony Olofsson

Betalar Du 4000 kr i kyrkoskatt har Du en hyfsad lön. Jag tror inte det blir billigare att betala för dop, bröllop eller jordfästning. Kyrkoskatten betalas i procent av lönen. Låg lön betyder låg kyrkoskatt men samma service när Du behöver den. Jag tror inte heller att de olika tjänsterna kommer att vara inkomstrelaterade vilket drabbar de svaga.

• Magnus

Jag tror att kyrkan kommer att få finna sig i en annan ekonomisk verklighet framöver, än man varit van med hittills. Med dylika resonemang som i denna artikel, utmanas det kyrkliga etablissemanget.

Den normala reaktionen från kyrkan kommer nog att bli struts i sand: "dumheter, här gäller det att alla samverkar kring Kristi kyrka". Och visst är det bra, i teorin. men ovanstående inlägg antyder ju en annan - praktisk - verklighet.

Eller, börja möt medlemmarna på ett sät som gör att människor är beredda att spendera tusenlappar i medlemsavgift. Men det tarvar annan mentalitet än att stoppa huvudet i sanden eller kanske in i busken...

• Allan Karlsson

Hur tänker du med betalningen? Per timme eller per gudstjänst, hur vet jag vad kostnaden är? Kanske ingår i annonserna?? Eller någon slags reklam för kyrkan?? Kanske lite olika pris beroende vem som den gången predikar??