Kyrkohandbok

Mellanmjölksförsvar för en produkt som inte övertygar

De som försvarar förslaget till ny kyrkohandbok gör det i resignerad trötthet. Det anser debattör Zack Lindahl.

Det är många som verkligen brinner för det nya kyrkohandboksförslaget – eller snarare brinner emot! En fjärdedel av musikerkåren har samlats i avvisning av förslaget, de skrivna remissvaren är övervägande och kraftigt negativt inställda till det och tidningssidorna sjuder av kritik med stort engagemang.

Det lustiga är att de som försvarar förslaget gör det i resignerat trötthet. ”Förslaget har brister, men det är okej, det duger” hörs det från föga entusiastiska tjänstemän och biskopar. 

Jag vågar säga att ingen i detta samfund vill se en kyrkohandbok som bara duger, eller är helt okej. Anledningen till varför så många är så upprörda är för att de älskar gudstjänsten. De vägrar godta ett förslag som bara duger och märker att deras röster faller på döva öron. Vår kyrka, med sitt heliga arv från apostlarna själva, bärare av tusen år av sakral tradition, förtjänar det allra bästa.

Ni som älskar förslaget och gärna vill se det som hela kyrkans handbok, fortsätt för all del att argumentera för er sak. Men ni som är ljumma, ni som tycker att det är acceptabelt men inte mycket mer än så, sluta med ert mellanmjölksförsvar av en produkt ni själva inte är övertygade om! 

 

Zack Lindahl
komminister i Enånger-Njutångers församling

 

Mer inom samma ämne
Kyrkohandbok
Kyrkohandbok
Kyrkohandbok
Kyrkohandbok
Kyrkohandbok
Kyrkohandbok
Kyrkohandbok