Oseriöst om kyrkovalet

Är det kyrkans väl eller är det partiet som nomineringsgruppen (s)-gruppledare i kyrko­mötet Olle Burell värnar om när han i Dalarnas tidning citeras 2012-12-12: ”Han (Olle Burell) berättade även om vilka taktiker Socialdemokraterna ska använda för att få fler röster i kyrkovalet.

Bokbord och affischer är ingen bra taktik för det kan gynna även andra partier som påminns om att det är kyrkoval. I stället satsar vi på en valrörelse ”under radarn”, genom att uppmana S-sympatisörer att lyfta på arslet och gå och rösta. Det handlar inte om att försöka omvända C-, M-, eller KD-sympatisörer för det går helt enkelt inte, säger Olle Burell.”

Jag hoppas att de andra nomineringsgrupperna har en mer seriös inställning till kyrkovalet och framför allt värnar om den demokratiska folkkyrkans särdrag och uppmanar medlemmarna att rösta.  

Men det är väl i linje med den demokratiska nedrustningen som nomineringsgrupperna (s), (m), (c), (fisk) och (posk) strävar efter genom det struktur­utredningsförslag som togs med stor majoritet? Man vill behålla makten men inte öka demokratin. Nu är det demokratiska underskottet stort i Svenska kyrkan redan från början med ett lågt valdeltagande och då vill Burell göra valet till en intern (s)-sak och inte, som Gunnar Hedlund (c) uppmanade alla vid varje riksdagsval förr: ”gå och rösta och rösta efter din övertygelse”.

Det som den enskilde församlingsmedlemmen har överblick över, nämligen den lokala församlingen, får de inte välja direkt vid nästa kyrkoval utan det ska vara indirekta val till Svenska kyrkans grundläggande och viktigaste nivå. Det var bra att Dalarnas tidning redovisar (s)-taktiken inför kyrkovalet.
Att man sedan använder sådana uttryck om sina väljare: att de ska ”lyfta på *******”, som det står i citatet, så får man ju höja på ögonbrynet något över. Är det sådant som kallas självmål?

Leif Nordlander
Frimodig kyrka och kyrkomötesledamot för Skara stift

 • 14 Kommentarer

  Logga in för att kommentera

 • GSn

  Nja, frestelsen för någon av oss att börja rösta på (s) i kyrkopolitiken torde väl vara minimal efter genomläsningen av denna artikel!

 • Hans

  Tack Leif för din klarsyn! Detta är drivkrafter som bör avslöjas.

 • medlem

  Det måste nu anses bevisat att (S) betraktar Svenska kyrkan som sin lekplats och sandlåda och inte som en del av den världsvida kyrkan. Olle Burell medverkar till att visa absurditeten i riksdagspartiernas envetna maktdemonstrationer bland kyrkans förtroendevalda. Tänk om valmanifestet visat att det var en kyrka valet gällde. Nu kan man tro att det är vilken folkrörelse som helst. Men det mest tragiska är nog att Burells strategi fungerar, ty inom (S) finns gott om röstboskap som lyfter på ****** när partipamparna så befaller. Tragiskt

 • Carl Eric

  Detta ett tydligt exempel på varför politiska partier inte hör hemma i kyrkopolitiken. Låt kyrkan styrs av politiker som kan kyrkan och värnar om kyrkan, inte om ett parti!

 • Allan Karlsson

  Inget partival här från mig, finns det någon stark och god person med mycket makt i sina ord hur egentligen ett kyrkoval skall gå till då vill jag rösta på denne vilket det är kvinna eller man. Vi är snart där i valet, Gud hjälp oss välja rätt.

 • Undrande

  "Vi har ingen anledning att skämmas för vilka vi är" menar Olle Burell dessutom, samtidigt som han alltså helst vill se Socialdemokraterna valkampanja "under radarn":

  http://www.dt.se/nyheter/hedemora/1.5379466-s-mobiliserar-infor-kyrkovalet

  Nä, inför de egna har man väl vare sig anledning att skämmas eller behov av att argumentera för sina idéer!

  För övrigt meddelar Burell bl a att kyrkovalet är "ett perfekt tillfälle" att öva inför Europaparlementsvalet och att det är viktigt det är med en nationell valframgång för partiet och "inte minst för Stefan Löfven"!

  Så skänk en tanke åt stackars behövande partiledare Stefan Löfven alla ni som går och röstar!

 • Andreas Holmberg

  Upprepar min vädjan om hjälp med den logiska analysen. Som jag ser det finns det rent logiskt - OBS inte i pejorativt/nedsättande syfte! - endast tre möjliga förklaringar till att politiska partier som (S) och (C) fortsätter engagera sej i Sveriges största ideella organisation (OBS som partier! att enskilda kristna sossar och centerpartister engagerar sej just som enskilda eller i en kristlig gruppering är givetvis enbart välkommet!).

  Förklaring 1: De ser sej själva som kristet konfessionella partier (vilket de i andra sammanhang indignerat förnekar).

  Förklaring 2: De ser inte Svenska kyrkan som en kristen kyrka (förslagsvis som en kommunal inrättning alternativt som en slags hembygdsförening).

  Förklaring 3: De ser Svenska kyrkan som en kristen kyrka men vill inte att den ska fortsätta vara det.

  Vad jag förstår är dessa tre alternativ logiskt heltäckande, men finns det ytterligare alternativ är jag enbart tacksam och glad (berätta gärna vilket/vilka!). Det första alternativet förnekas öppet av partierna själva, det andra alternativet är kanske det troligaste och det tredje alternativet det sorgligaste. Alla tre är dock i mina ögon lika absurda. Har Dagen krut kvar?

 • Olof

  Det skadar inte, eller så så skadar det;-) att upprepa budskapet från ledaren för den största gruppen i kyrkomötet, socialdemokraternas Olle Burell, så som det återges av dt.se:

  "– Kyrkovalet är första steget mot en socialdemokratisk valseger 2014"

  "Han betonade vikten av kyrkovalet som det inledande steget i den trestegsmobilisering som även innefattar valet till Europaparlamentet i juni 2014 och riksdagsvalet i september 2014."

  "– Det är viktigt för Socialdemokraterna att få en valframgång på nationell nivå, inte minst för Stefan Löfven"

  "Han kallar kyrkovalet för "ett perfekt tillfälle" att öva inför valet till Europaparlamentet"

  "Kyrkovalet är första ronden i matchen som ska göra Stefan Löfven till statsminister 2014, säger Olle Burell."

  Tack, Olle Burell! Tur att inte så många bryr sig, kanske? I Lycka till med övningen med kyrkovalet 2013!

 • Olof

  Olle Burells resonemang är taktiskt och maktpolitiskt helt riktigt. Med ett valdeltagande på under tolv procent och med de egna styrkornas insats ännu sämre är det förstås mobilisering av de egna som ska ha första prioritet. S är ett stort parti med outnyttjade reserver. Om Olle Burells målsättning är att öka från 71 till 75 mandat i kyrkomötet, så är det inte smart att lägga arbete på att vinna över röster från andra grupper. Det förnuftiga och mest effektiva är att mobilisera de egna sympatisörerna. Hundratusentals kanske en miljon socialdemokrater och medlemmar i Svenska kyrkan som inte röstar. En marginell ökning av dessas röstdeltagande kommer få Burells mål att gå i uppfyllelse och mer därtill. Under radarn och att rikta sig till de egna är därför en bra strategi utifrån målsättning. Karl Rove tror jag skulle gilla strategin. Jag tycker också den är bra utifrån målsättning.
  Andreas Holmberg, varför ska partierna förhålla sig till kristendomen, enligt dina frågor? Svenska kyrkan är rikstäckande, har resurser, bedriver politisk kampanj. Det är väl tillräckligt för att försöka få inflytande, när det är inom räckhåll.

 • medlem

  @Olof. De skäl du anger för de allmänpolitiska partiernas engagemang i de kyrkliga valen innebär ju en särbehandling av ett samfund på grund av dess storlek. Knappast värdigt ett sekulärt parti som menar sig finnas till för alla oavsett religion. Om det bara är makten som hägrar så är det bra att det tydligt kommer fram att Svenska kyrkan bara är ett redskap för (S) för att vinna kommande val. Att behandla ett trossamfund som ett redskap för samhällelig makt är inte hederligt, eller tycker du verkligen det?

 • Sidor