Ät sojakorv och minska utsläppen

Vi har läst om utmaningen från Västerås stift till de andra stiften och till anställda i församlingar: släck ljuset på ditt rum när du går på lunch, så kan du spara in 23 kilo koldioxidutsläpp per år. Vi tycker det är mycket bra att man på detta sätt tar klimathotet på allvar och uppmuntrar varandra att minska sina utsläpp.

 I samma anda skickar vi därför ut denna utmaning till anställda i kyrkor och samfund, och till alla kristna i vårt land.

Sedan flera årtionden har vi vetat att vegetarisk kost kräver mycket mindre vatten och landområden än köttproduktion. Det är viktigt nog på en planet med begränsade resurser och ökande folkmängd. Nu har vi också fått lära oss att vegetarisk mat är klimatsmart. Att producera ett kilo kött ger 4–15 gånger större utsläpp av klimatpåverkande gaser än produktion av ett kilo baljväxter (Konsumentverketswebbplats).
Detta innebär att vi vid varje måltid har ett val. Hur mycket ska jag påverka klimatet i dag? Det handlar dess-­­
utom om en större påverkan än den som man kan uppnå genom att släcka lampor. För att ta ett exempel: om du byter ut den ”vanliga” korven i din måltid till sojakorv så sparar du in motsvarande 0,35 kilo koldioxidutsläpp. Om du i dag vanligtvis äter kött på lunchen och i stället under det kommande årets 47 arbetsveckor skulle äta vegetariskt till lunch skulle du alltså spara in cirka 82 kilo.

Vi vet att kostomläggningar är svåra för de flesta, och vår utmaning berör därför endast fem måltider i veckan. Om många av till exempel Svenska kyrkans 27 000 anställda skulle anta vår utmaning så skulle det ha stor betydelse för miljö och klimat. Det skulle också vara ett vittnesbörd om vår tro på den Gud som älskar allt som lever på denna jord.

Olof Svensson
Annika Spalde
Vildåsnan – kristen
vegetarisk förening