Kyrkovalet

Valresultat garanterar inte inflytande i kyrkorådet

REPLIK. Ett valresultat garanterar inte med automatik motsvarande inflytande i kyrkorådet. Det är inte konstigare än att oppositionen i Sveriges riksdag lämnas utanför regeringen, skriver representanter för kyrkorådet i Lundby församling.

Styrelsen för Vänstern i Svenska Kyrkan (Visk) i Göteborgs stift har i grunden missuppfattat hur en parlamentarisk demokrati fungerar. I KT klagar styrelsen över att de inte får ett inflytande i kyrkorådet som motsvarar nomineringsgruppens valresultat i Lundby församling i Göteborg.

Men ett valresultat garanterar inte med automatik motsvarande inflytande i kyrkorådet. Kyrkorådet måste ha stöd i kyrkofullmäktige. Om ett enskilt parti eller nomineringsgrupp inte har majoritet måste det bildas en koalition.

Visk försökte bilda en sådan koalition i Lundby men misslyckades. I stället bildade S, Posk och Öka majoritet. Visk får då inte det inflytande dess företrädare önskade sig. Det är inte konstigare än att oppositionen i Sveriges riksdag lämnas utanför regeringen.

Situationen för Visk i Lundby kompliceras ytterligare av att endast två av de fyra mandaten är besatta och två personer kan inte sitta på fyra mandat.

För kyrkorådet (från 1 januari 2018), Lundby församling, Göteborg

Karin Greenberg Gelotte (S) ordförande