Församlingsliv

Konfirmander på Bohus-Malmön får vind i seglen

På Bohus Malmöns konfirmationsläger har man fokus på Gud och segling. Sedan 50 år har ett 70-tal ungdomar lockats till väst-kustön varje sommar.

– Jag vill att de ska känna sig sedda, älskade och bekräftade av Gud, säger prästen Alexander Dahlquist.

Konceptet är detsamma sedan 1967. Enda skillnaden är att ungdomarna går upp en kvart senare.

– Det är lite av lägrets tjusning, säger Bo Eek, tidigare domprost i Skara. Upplägget håller över tid.

Bo Eek är mannen bakom Bohus Malmöns populära konfirmationsläger.

Han förklarar dragningskraften hos lägret. Någon reklambroschyr har man aldrig behövt trycka upp. Inte heller har man annonserat. Ryktet om Bohus Malmön går från förälder till barn, från syster till bror och från kusin till kusin.

– Man vinner mycket med ett läger, att vara tillsammans 24 timmar, och uppleva fritid, ensamhet, segling, fotboll, och ha kul. Liv och andlighet hör ihop. Jag var själv sommarkonfirmand och ville ge ungdomarna det jag själv fick – undervisning och gemenskap.

Vi sitter i solen utanför det stora pensionatet mitt på ön. Det är lägrets hjärta. Strax bakom huvudbyggnaden ligger en låg huslänga där ungdomarna bor, både konfirmander och ledare. Bo Eek hälsar på en gång varje sommar. Alexander Dahlquist är nybliven präst och hängiven seglare.

Tillsammans med prästen Jonas Eek, Bos son, och ett tiotal ungdomsledare driver han sommarens första konfirmationsläger. Över en kopp kaffe jämför de båda herrarna livet på ön och på lägret, förr och nu.

Strax efter nyår 1967 bad biskop Bo Giertz i Göteborg den unge stiftsadjunkten Bo Eek att försöka ordna ett konfirmationsläger i den gamla folkskolan på Bohus Malmön. Efter att ha sett huset på plats var Bo Eek övertygad, detta kunde bli riktigt bra.

Och några månader senare gick det första lägret av stapeln. Bo Eek själv var präst på lägret, en van seglare höll i ungdomarnas eftermiddagar ute på havet i GKSS-ekorna. Fyra veckor senare hölls konfirmationen i den vitmålade Malmöns träkyrka.

– Först var nog de kyrkvana på ön lite skeptiska till konfirmationslägret, minns Eek. Men så såg de ungdomarna i gudstjänsten, att de tog kyrkan på allvar. Då vände det.

Under åren har sommarkonfirmanderna kommit att betyda mycket.

– Med dem kommer sommaren till ön.

Varje morgon innan morgonandakten går Alexander ner till kyrkan och sätter ut en stor skylt. På den står det Kyrkan är öppen. Samma skylt plockar han in efter kvällsbönen när han låser kyrkan. Under dagen hoppas han att öbor och turister hittar till kyrkan för att be en bön eller tända ett ljus.

– Jag hade aldrig en tanke på att lägret skulle bli en så lång konsekvens, säger Bo Eek. Det förvånar mig lite. Men behovet är kanske ännu större i dag. Vi lever mer i projekt. Konfirmandtiden är ett bra livsprojekt – ”nu gör jag detta helt och fullt”.

– Det står ju till och med i riktlinjerna för konfirmandarbete att konfirmandtiden ska innehålla ett läger på minst fyra dagar, säger Alexander Dahlquist. Att bo och leva tillsammans är en undervisning i att vara människa och att vara kristen.

 

”Det var självklart att konfirmeras för mig”

 

 

Ebba Dyhres äldre bror konfirmerades på Bohus Malmön för två år sedan.

– Det verkade så roligt. Särskilt om man är intresserad av segling.

Nu är det Ebbas tur att lämna hemmet i Hovås utanför Göteborg och leva tre veckor i kappsäck, i ett rum med tre kompisar. Hon pluggar hela förmiddagarna och seglar eller sportar på eftermiddagarna. Och hon gillar det.

– Det är självklart att konfirmera mig. Jag vill lära mig mycket om kristen tro.

För Erik Wiberg från Bromma utanför Stockholm är det lika självklart att konfirmeras.

– Jag gillar att dela intressanta tankar, säger han.

Den här förmiddagen har ungdomarna översatt liknelser ur Bibeln till modern tid och spelat upp dem som korta teaterstycken för sina kompisar.

– Just det tycker jag är roligast, att spela teater, säger Ebba. Men jag gillar lektionerna i helgrupp också, det är intressant att diskutera livsfrågor.

– Vi har pratat om allt från vad som är viktigast i livet till övernaturlighet, berättar Erik. Det är mycket variation i undervisningen. Man får verkligen perspektiv på livet.

När lägret på Bohus Malmön startade för 50 år sedan så kom ungdomar från hela landet med segling som stort intresse.

I dag är de flesta från Göteborgs- eller Stockholmstrakten. Alla verkar ha en släkting som har konfirmerats tidigare. Denna sommar är det en av ungdomarna vars mormor har konfirmerats här. Men vanligast är syskon, kusiner och en eller annan mamma.

På samma sätt är det med ungdomsledarna. De flesta har konfirmerats här och vet hur bra det är. Clara Sundqvist, 19 år, från Göteborg är en av dem. Hon har styrt kosan mot Bohus Malmön för tredje året för att sommarjobba som konfirmandledare.

– Min konfirmandtid var en av de bästa grejerna i mitt liv. Från första dagen hade jag massor av nya kompisar. Gemenskapen här är speciell, den hittar du ingen annanstans. Som ledare har jag ansvar för att konfirmanderna ska ha det lika roligt som jag hade, säger Clara.

 

Fakta: Konfirmandläger på Bohus-Malmön

Bohus Malmöns pensionat håller i konfirmationslägret. Södra Sotenäs församling hjälper till administrativt. 
  Bohus Malmön ligger några mil norr om Lysekil.
  Varje år konfirmeras 70 ungdomar på ön i två omgångar. Ett tiotal ungdomsledare arbetar i varje grupp.
  Lägret kostar ungdomen 18 500 kronor för 21 dagar, plus för-och efterläger.
  Den egna församlingen betalar dessutom cirka 7000 som en clearingavgift. Efterlägret ofta på annan ort än ön. 

Gudrun Råssjö

gudrun.rassjo@kyrkanstidning.se

Foto: Marcus Gustafsson

LEDIGA JOBB

71

E-tidning

Kyrkans Tidning nr 21 2018