Domkyrkoförsamlingen i Skara får HBT-altartavla som del i konstkupp

Den kända konstnären och provokatören Elisabeth Ohlson-Wallin har skänkt en altartavla med HBT-motiv till domkyrkan i Skara. Gåvan är en del i tv-programmet Konstkuppen som ska sändas nästa år.

Domkyrkoförsamlingen har ännu inte beslutat om man ska ta emot gåvan.

Det berättar Anders Alberius, domprost i Skara.

-Nej det blir upp till domkyrkorådet och eventuellt även stiftsstyrelsen att besluta om, säger domprosten.

Altartavlan Paradiset föreställer just paradiset men det är naturligtvis inte en traditionell avbildning. Här finns två Adam, två Eva och ormen i Ohlson-Wallins tappning är i mänsklig gestalt och ska föreställa kd-politikern och transaktivisten Maria Hansson Nielsen.

Tavlan avtäcktes under en samkönad vigsel för nyligen, då Göteborgsprästen Lars Gårdfeldt var vigselförättare. Tavlan var med som en utsmyckning  till vigseln och hela ceremonin spelades in till det kommande tv-programmet Konstkuppen.

-Det var en total överraskning för oss, säger Anders Alberius. Han visste som domprost och kyrkoherde att vigseln skulle äga rum men inte att altartavlan skulle finnas med.

Vad tycker du själv om tavlan?

-Det är en typisk Elisabet Ohlson-Wallin tavla som innehåller hbt-koder vilka jag nog inte är rätt person att uttala mig om.

Anders Alberius berättar också att han hade ett långt samtal med Elisabeth Ohlson-Wallin i samband med att tavlan överlämnades. Konstnären framförde då att tavlan inte var tänkt som en permanent utsmyckning i kyrkorummet.

-Den skulle vara tillgänglig som utsmyckning vid vissa tillfällen, vid gayvigslar till exempel. Hon har gjort den för en särskild grupp och det kan vara viktigt i sig.

Anders Alberius berättar att konstnären är döpt och konfirmerad i Skara och att den med lokal kännedom kan urskilja domkyrkotornen på tavlan.

Kommentera

Ohlsson-Wallin har inga argument. Hon gör oväsen för att distrahera oss från innehållet i debatten.

Taktiken går ut på att förändra debatten så att ingen längre ska ha en klar bild av vad som egentligen står på spel. Det handlar om elaka attacker, så att a) ingen vill engagera sig i en dispyt med vare sig feminister eller homosexuella, b) människor ger efter oavsett vad frågan handlar om, bara de slipper höra på oväsendet, och c) många kommer att överge föremålet för attacken, “eftersom det måste vara något fel på det som utsätts för spått och spe.”

Taktiken kan ses som en chockbomb. När bomben exploderar blir vi chockade och döva och kan inte längre tänka klart. Vi måste vara förberedda med hörselskydd för att inte bli förvirrade. Eller som en rökbomb. När ögonen svider är det redan för sent, vi kan inte se klart och vi famlar i mörkret. Det enda försvaret är att vi sätter oss ner och väntar på att röken ska lägga sig.

Det är en gammal taktik som vill alienera människan från den naturliga lagen.

Men om vi är förvarnade, så är vi också förberedda. När vi kan identifiera den avledande taktiken blir vi inte längre passiva offer för konstnärers subtila manipulationer.

Skall bli spännande att se om man accepterar att ta emot gåvan...

Jovisst är det kanske en provokation, men med ett gott syfte: att röra om lite i den kyrkliga grytan.

Håller med Mikkel, det här sker i ett illasinnat syfte - inte i ett gott.
Mvh, Torgny Rabe

Märkligt att hon som företräder de "kränkta" lika fullt är redo att kränka andra.

Så osmakligt, har kyrkan inte råg i ryggen att säga NEJ TACK till detta tror jag att jag går ur svenska kyrkan

Glad jag slipper ta ställning till tavlan här i min egen församling. Den skulle nog inte fallit i smaken hos merparten, som tillhör en mer ödmjuk del av den svenska befolkningen - den som sällan provocerat för att skapa sig ett namn, utan jobbat hårt, slitigt och nu har ledvärkande kroppar och önskar sig ett kyrkrum som ger frid och stillhet. Spex och hallåj kan man ju roa sig med där hemma.

Hå hå jaja Suck ! Håller med Magnus ! Och Hanna Fagerberg ! Tack från 90 Karlsson.

Chefsredaktören tycker naturligtvis inte om att jag håller med Mikkel, det är bara så. Den sista meningen Mikkel skriver stämmer precis som jag ser det. Tack för ordet och GLAD PINGST !

Så osmakligt, har kyrkan inte råg i ryggen att säga NEJ TACK ??? Jag saknar ord. Det gör ont i hjärtat. Nej, käre domprost, du ska INTE ta emot tavlan.

Först vill jag tala om att Ormen, inte föreställer mig, utan det är så att jag föreställer ormen, som Elisabeth Ohlson Wallin kallar för den goda ormen.

Elisabeth Ohlson Wallin har tagit fram en bild, som skulle bli en altartavla att användas vid hbt-vigslar, barndop och begravning. Självklart kan man även tänka sig att den används vid regnbågsmässor. Resultatet blev Sveriges första hbtq-altartavla, som Elisabeth Ohlson Wallin skänkte till Domkyrkan i Skara

Nu när detta underbara konstverk är klar, och gåvan har överlämnats till Domkyrkan i Skara, hoppas jag att kyrkan vågar tacka ja till gåvan, och visa upp den i Mariekyrka, som är Domkyrkans egentliga namn. För mig skulle ett sådant beslut innebära att kyrkan klart visar upp att hbtq-personer är välkommen i deras gemenskap.