15 filmer nominerade till Svenska kyrkans filmpris

Vinnaren får 50 000 kronor och priset delas ut under den 40:e upplagan av Göteborgs filmfestival som i år har religion som ett fokusområde.

Svenska kyrkans filmpris ska gå till en film som håller hög konstnärlig kvalitet samtidigt som den levandegör existentiella frågor.

I år tävlar 15 olika filmer, både drama och dokumentärer, om att ta emot prissumman och statyetten Angelos, skapad av Erland Forsberg. Det är sextonde året som Svenska kyrkan delar ut sitt filmpris.

När den 40:e upplagan av Göteborg Film Festival invigs på fredag är ett av fokusområdena "Gudar och människor". Bland annat blir det filmvisning i Göteborgs synagoga, Göteborgs domkyrka och Göteborgs moské. Något som görs i samarbete med Göteborgs interreligiösa råd.

Svenska kyrkan är medarrangör till två av seminarier på temat film och religion. Det första, ”Är det möjligt att filma Gud?”, handlar om hur tro, gudar och religion har skildrats genom filmhistorien. Medverkar gör författarna Anita Goldman och Göran Greider tillsammans med teologen Ola Sigurdson, imamen Mohammad Muslim och teaterregissören Yael Feiler.

I det andra, med rubriken ”Tro och politik”, medverkar regissörerna Eugène Green, Omar Regan, Magdi Ahmed Ali och Elisabeth E. Shuch i ett samtal om hur det är att skildra ett så känsloladdat och mångfacetterat ämne som religion på film.

Årets festival pågår 27 januari - 6 februari. Vid sidan av religion är också samisk film i särskild fokus i år.

Vinnaren av Svenska kyrkans filmpris presenteras vid filmens första offentliga visning under festivalen.

Fakta: Juryn för Svenska kyrkans filmpris 2017

Mikael Ringlander
Juryordförande. Präst och projektledare för Kultursamverkan Svenska kyrkan Göteborgs stift och en av projektledarna för Svenska kyrkans kultursatsning Se Människan.

Caroline Krook
Tidigare biskop i Stockholms stift, ordförande för Sigtunastiftelsen, författare och föredragshållare.

Roland Hedlund
Mångårig projektledare och producent på Sveriges television. Har arbetat med bland annat Hem till byn, Ett dockhem, Charlotte Löwensköld, På spåret och var en av initiativtagarna till Dobidoo.

Sara From

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.