Bibeln på enkel svenska

Två års dagligt sällskap med Nya testamentet är över. Nu ska författaren Hanna Wallstens lättlästa version av världens kändaste bok möta publiken.

Det har varit som att höra sin engelska favoritlåt översatt till svenska, säger hon. Ibland blir det övertydligt, ibland blir det jättebra.

– Man tänker ”aha, det är det här de faktiskt säger”. Generellt sett tycker jag att den lättlästa versionen blivit mer rakt på sak. Man skalar ner en lång harang och så står det ”Störst är kärleken”. Det är inte inlindat i något annat.

När uppdraget blev hennes började journalisterna genast ringa – hur vågar man ta sig en utmaning som Nya testamentet? Hanna Wallsten har hållit huvudet kallt och jobbat metodiskt.

– Jag har sett på Nya testamentet som om en skribent skulle ha lämnat den till mig i rollen som redaktör, och vad jag skulle göra om jag visste att den skulle fungera för någon som av olika skäl har svårt av läsa.

Den tänkta målgruppen är bred – människor med synnedsättning, svår dyslexi, vissa mentala funktionsnedsättningar. Tanken är också att den ska fungera för nya svenskar som kanske kan Bibeln på sitt eget språk men som har nytta av en lättläst version för att kunna förstå den på svenska. För att konkretisera tanken har Hanna Wallsten sett en 13–14-åring framför sig.

– Den är inte bearbetad för små barn, nivån är svårare än så.

Processen har haft flera anhalter. Bok för bok har betats av, och skickats till Mikael Tellbe, lektor vid Örebro teologiska högskola, som granskat texten ur teologiskt perspektiv. Efter ytterligare bearbetning har sedan såväl redaktör som Svenska Bibelsällskapet gjort sina läsningar.

Utmaningen har legat i det faktum att Nya testamentets böcker har så olika karaktär. Några är lättbearbetade, andra mer som predikningar och mer komplicerade att ge sig på. Därför skiftar även svårighetsgraden på slut-resultatet.

– Jag fick tänka om och inse att ”nu är den här texten så förenklad som det går, det blir inte lika enkelt som förra texten men good enough”.

En annan utmaning var de så kallade stororden. Vilka ska man behålla och vilka ska man förenkla? Både ”barmhärtighet”, ”evangelium” och ”rättfärdighet” finns kvar. Men i de sammanhang där de kunnat bytas ut har de ersatts med något annat. Med boken följer en ordlista, där såväl storord som andra typiska termer förklaras, till exempel ”manna”.

Har din tro påverkats av arbetet?

– Absolut. Att sitta i två år och närläsa Nya testamentet gör något med en. Diskussionerna jag haft med Mikael Tellbe och andra har varit som ett pågående bibelstudium. Det har gjort mig tryggare i min tro och mindre räddhågsen. Jag har märkt att de här teologerna har varit öppna för ganska drastiska förslag.

Relationerna till Bibelns profiler förändrades också.

– Jag var ett tag så fruktansvärt less på Paulus! Han förekommer i Apostlagärningarna, han skriver en massa brev och han har ett ganska koleriskt språk. Men på något sätt förvandlades det till en hatkärlek som gjorde att jag nu skrivit en ungdomsbok där Paulus är huvudperson.

Fakta: Jesus och lagen

17 Jag har inte kommit för att ta bort lagen. Jag har kommit för att uppfylla lagen. 


18 Inte en enda bokstav i lagen ska försvinna, innan allt har blivit uppfyllt. 


19 Den som tar bort ett enda av Guds bud, blir den minste i himmelriket. Men den som gör och lär enligt alla bud ska bli stor i himmelriket. 


20 Ni måste göra mer rätt och visa mer rättvisa än de skriftlärda och fariseerna. Annars kommer ni inte in i himmelriket. 


Ur Matteusevangeliet kap 5, Nya Testamentet
(LL-förlaget)

Kristina Lindh

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.