Bildande grundkurs om islam

BOKRECENSION. Idéhistorikern Ronny Ambjörnsson och professorn i islamisk teologi och filosofi Mohammad Fazlhashemi har skrivit en bok som är till ypperlig hjälp, skriver Maria Küchen.

Islam, i likhet med alla stora traditioner, rymmer paradoxer och motsättningar. Det skapar inre konflikter men också rikedom och djup. De flesta som har åsikter om islam behöver mer kunskap, mycket mer, om dessa spänningsfält.

Idéhistorikern Ronny Ambjörnsson och professorn i islamisk teologi och filosofi Mohammad Fazlhashemi har skrivit en bok som är till ypperlig hjälp.

Ambjörnssons och Fazlhashemis genomgång åskådliggör utan att förenkla. Här syns islams viktigaste grunddrag, historiskt och idag. Bakgrunder och sammanhang belyses – hur islam uppstod och varför, hur muslimska synsätt genom seklerna på olika vis har färgat vetenskap, konst, politik och filosofi. De viktigaste muslimska tänkarna, diktarna och profeterna presenteras och placeras i ett sammanhang.

Islam sätts också i relation till kristna och judiska traditioner. Bilden uppstår av de olika religionerna som delar i en heterogen, levande och laddad helhet – en helhet som omfattar stora delar av världen under flera tusen år. Dess delar relaterar till varandra och interagerar snarare än att de står oförenligt åtskilda.

Flera av mina föreställningar, både om islam och annat, kullkastas. Exempelvis finns enligt Fazlhashemi och Ambjörnsson inget entydigt bildförbud i den muslimska konsttraditionen, och den heliocentriska världsbilden med solen i centrum uppfanns inte av Kopernikus på femtonhundratalet. Till dem som långt tidigare hävdade att solen befinner sig i centrum av vårt planetsystem, hör den muslimske astronomen al-Sijzi som levde för mer än tusen år sedan i Bagdad.

Samma slags konflikter som präglar kristendomen utkämpas även inom islam. Mystik spänns mot dogmer, renlärighet mot pragmatism. Historiskt sett har vattentäta skott inte heller inom islam funnits mellan vetenskapligt analytiskt tänkande, magi och tro.

Konfliktlinjen mellan olika samtidsanalyser av islam beskrivs mitt i boken. Det blir ett lämpligt mellanspel mellan å ena sidan islams framväxt och expansion fram till 1200-talets guldålder, å andra sidan perioden fram till i dag från 1300-talet när mongoler invaderade stora delar av världens muslimskt behärskade områden.

Upphörde islams storhetstid före den europeiska högmedeltiden? Ja, enligt skotske historikern Montgomery Watt, länge tongivande i västerländsk forskning. Nej, enligt den palestinsk-amerikanske litteraturprofessorn Edward Said, som har utmanat bilden av ”det civiliserade Västerlandet och den primitiva Orienten”.

Said gjorde upp med föreställningar om ”Orienten” som eftersatt, homogent och statiskt. Därmed anslogs en ny ton i samtalet bland icke-muslimska västerlänningar om islam.

I det samtalet deltar i dag majoriteten av oss, ofta med en eller annan bestämd uppfattning om en tradition som vi behöver lära oss mer om innan vi blir kategoriska. Varmt tack alltså för denna bildande grundkurs.

Fakta: Visdomens hus - muslimska idévärldar 600-2000

Ronny Ambjörnsson och Mohammad Fazlhashemi

 

Natur & Kultur

Maria Küchen

Taggar:

Islam

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.