Därför storsatsar kyrkan på bokmässan

Bildning och demokrati är reformationens arv – därför är Svenska kyrkan särskilt starkt engagerad i Bok- och biblioteksmässan i Göteborg i höst.

Så var budskapet när bokmässans program avslöjades vid en presskonferens på torsdagen. Ärkebiskop Antje Jackelén deltog som företrädare för Svenska kyrkan, huvudansvarig för bokmässans tema Bildning.

Antje Jackelén knöt bildningstemat till reformationsåret, och beskrev reformationen som en bildningsrörelse som har präglat stora delar av Europa. I tider av populism och alternativa fakta är frågan om kunskap och bildning extra aktuell, ansåg hon.

-Hur vi förvaltar vårt bildningsarv är en viktig framtidsfråga, sa hon.

Svenska kyrkan är värd för det tyngsta namnet på hela bokmässan, Joachim Gauck, som till nyligen var Tysklands förbundspresident. Han är luthersk präst, blev känd som medborgarrättskämpe i dåvarande Östtyskland och vid murens fall. Antje Jackelén och Joachim Gauck talar vid bokmässan om tro och politik, integritet och framtidshopp.

Antje Jackelén var den som kom med förslaget att bjuda in honom.

– Vi ville ha en person som kunde förkroppsliga bokmässans tema om bildning och demokrati, säger hon.

Under våren har bokmässan uppmärksammats för sin vacklande hållning kring den högerextrema tidningen Nya Tiders medverkan. När Nya Tider till slut får ja till att medverka som utställare, har det lett till att andra författare och förlag har hoppat av.

Hur resonerade Svenska kyrkan kring att medverka eller ej?

– Om vi hade hållit i bokmässan hade vi tagit ett annat beslut än ledningen för bokmässan, säger Antje Jackelén. Men kyrkan är där konflikt finns, öppen eller fördold. Att värna och utveckla det kristna humanistiska bildningsidealet stärker motståndskraften mot antidemokratiska krafter.

Hon ger exempel på hur Svenska kyrkan gör det i olika seminarier: om Luther och nazismens antisemitism, om Tyskland och Österrike, som trots höga bildningsideal var öppna för nazismen. Men också ett seminarium med Anders Kompass och Ingrid Le Roux om bildning, mod och motstånd.

Svenska kyrkan medverkar vid bokmässan med 17 större seminarier, Se människan-scenen, årets nya scener Om:bildning och Fredagsscenen, en litterär gudstjänst, musikalen Luthers ungar, konsert i Göteborgs domkyrka och utställningen Fotografiska stråket.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.