Dawkins höll sig till vetenskapen

Richard Dawkins har gjort sig känd som den aktivistiska ateismens ansikte utåt. Men när han igår föreläste i Stockholm inför en hängiven publik nöjde han sig med att bara snudda vid ämnet religion.

I stället fick åhörarna, eller som det emellanåt framstod, fansen, sig till livs en exposé över några av livets stora frågor, där Dawkins strikt höll sig till vad vetenskapen har att säga om saken.

Är vi ensamma i universum? Dawkins svar är att om det finns liv på andra planeter, så måste det likna vårt i så måtto att det har utvecklats genom någon form av evolution. 

- Inget liv kan finnas utan en självreproducerande genetisk kod, formulerade sig Dawkins, som också framhöll att liv är något enormt ovanligt i universum.

- Öarna av liv är i så fall så långt från varandra att det troliga är att det aldrig kommer att uppstå någon kontakt mellan dem.

”Ingen”, svarade vidare Dawkins på frågan om vem den första människan var, och visade en bild på en urtidsfisk - vår förfader i tillräckligt många tusen rakt nedstigande led.

Ett mirakel är enligt Dawkins något som endera inte har skett, eller också något som vetenskapen med liv och lust har att söka och finna förklaringen på.

Den som hade hoppats på religionsdebatt fick som sagt inte något lystmäte denna kväll. Nu nöjde sig Dawkins med att i förbifarten konstatera att även ”sofistikerade teologer”  i dag verkar kunna tro på vetenskapligt oförklarliga fenomen, det Dawkins kallade magi i dess religiösa form, och som han jämställde med tro på feer.

Dawkins utgick under kvällen från sin bok Verklighetens magi, som nyligen kommit ut på svenska på Fri tanke förlag. Förlaget stod också som arrangör för evenemanget tillsammans med Kungliga vetenskapsakademien och det medicinhistoriska Hagströmerbibliotektet i Solna.

Richard Dawkins gästar också programmet Skavlan i SVT, när det har säsongspremiär  i morgon fredag.

 

Martin Larsson

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.