Dold skatt i Falköpings-kyrka

Sensationella, säger expertisen om de fynd som gjorts i samband med renoveringen av Marka kyrka utanför Falköping. Under putsen på kyrkväggarna dolde sig unika 800 år gamla romanska målningar.

- Sannolikt handlar det om den största sammanhängande ytan vi känner till med svenskt romanskt måleri. Det är inte bara en stor sak för bygden, utan en nationell angelägenhet, säger Pia Bengtsson Melin, konsthistoriker vid Upplandsmuseet i Uppsala, och expert på medeltida muralmåleri.

Det var känt att det fanns målningar under putsen i Marka kyrka. De omnämndes i samband med en renovering av kyrkan för hundra år sedan, säger Åke Abrahamsson, ordförande i kyrkorådet i Mössebergs församling, där Marka kyrka ligger.
- Då antyddes att det handlade om fragment av låg kvalitet, och inte mycket att bry sig om. Men när vi började skrapa så uppenbarades ett måleri av alldeles enastående omfattning.

Hittills har bland annat ett så kallat Majestas domini-motiv framträtt i koret, där Kristus sitter på en tron omgiven av fyra apostlar. På korväggen finns också en bild av Maria och Elisabets möte, där de båda havande kvinnorna omfamnar varandra, och Elisabet känner hur det spritter till i magen.
Pia Bengtsson Melin bedömer att målningarna är gjorda kring år 1200.
- Det kommer hela tiden fram nya saker, det är jättespännande.

Varför är en sådan här skatt täckt med puts?
-
Det var vanligt redan på medeltiden att man putsade över målningar efter kanske 50 år och gjorde nya. Det går mode också i kyrkomålningar.
- Men den stora överkalkningsvågen i Sverige skedde på 1700-talet då man föredrog ljusa kyrkorum enligt nyklassicismens ideal, säger Pia Bengtsson Melin.

Mössebergs församling har nu visionen att återställa hela koret till sitt medeltida utseende, säger Åke Abrahamsson.  Det innebär att bland annat att ett fönster öppnas upp och altaruppsatsen flyttas till annan plats i kyrkan. När konservatorerna gjort sitt jobb ska besökarna kunna ta del av målningarna och information om vad de föreställer ska finnas tillgänglig.

När blir ni färdiga?
- Förhoppningen är att vi ska vara klara i oktober.

Martin Larsson

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.