Författaren Henning Mankell död

Författaren Henning Mankell har avlidit, 67 år gammal. Han avled efter en tids sjukdom.

Henning Mankell avled stilla i natt i Göteborg i sviterna av sin sjukdom, skriver hans förlag på sin hemsida. Han blev 67 år gammal och led av cancer.

Henning Mankell fick sitt stora genombrott med sin serie om Ystadspolisen Kurt Wallander. Den Sveg-bördige författarens senaste roman var "Svenska gummistövlar" som kom i våras. Förra hösten kom den självbiografiska boken "Kvicksand" som handlade om hans cancerdiagnos, och om hans väg till författarskapet.

- För Henning var skrivandet livsluften, säger Dan Israel, Henning Mankells förläggare men också personlige vän sedan 40 år. De träffade så sent som förra veckan.

- Han hade planer på att skriva en ny Wallanderbok lagom till 25-årsjubileet nästa år, han hade flera idéer. Han såg nog framför sig att han skulle kämpa länge än. Det han var mest rädd för var att inte kunna skriva, att bli avslagen och trött, och dit kom han aldrig. Han skrev två böcker under sin sjukdomstid och jag tycker det är två lysande böcker, säger Dan Israel.

När författaren fick sin cancerdiagnos, efter att ha lidit av nackbesvär en tid, var det självklart för honom att skriva om det. Under förra vintern skrev han regelbundet om sjukhusbesök, diagnoser och cellgiftsbehandlingar i Göteborgs-Posten, artiklar som också publicerades i den ansedda brittiska tidningen The Guardian.

Han berättade själv att han blev förvånad över det internationella intresset för artiklarna.

Henning Mankell skulle ha deltagit på Bokmässan i Göteborg för drygt en vecka sedan, men ställde in sina åtaganden där.

- Jag vet ju att förr eller senare kommer den här sjukdomen att ta kål på mig, sade Henning Mankell i en intervju med Göteborgs-Posten för en vecka sedan.

För tidningen berättade han att han fungerade ungefär två timmar om dagen, och de timmarna ägnade han åt sitt skrivande.

Mankell skrev ett fyrtiotal romaner och teaterpjäser. Hans böcker har sålts i över 40 miljoner exemplar och översatts till mer än 40 språk. Under många år var han bosatt i Maputo, där han var konstnärlig ledare för Teatro Avenida.

Kampen för rättvisa i världen är något som musikern och vänsterpartistiske politikern Dror Feiler lyfter fram.

Han är talesperson för föreningen Ship to Gaza som åkt med fartyg för att förse civilsamhället med bistånd och skapa uppmärksamhet kring blockaden av Gaza. Henning Mankell var engagerad i föreningen och åkte 2010 själv med på ett av fartygen.

- Jag tror att han var otroligt viktig för Ship to Gaza på många sätt och vis. Framför allt genom sin förankring i kampen mot apartheid och andra orättvisor i världen. Ship to Gaza var en direkt fortsättning av hans kamp för rättvisa i världen och i förlängningen mot diskriminering och rasism. Han var väldigt viktig genom sin konsekvens och han var också en brygga mellan dem som kämpade på 60- och 70-talen och de som kämpar i dag, säger Dror Feiler.

TT

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.