Gedigen guide till Stockholms kyrkor

Recension. Kyrkor kan liknas vid ett kulturhistoriskt arkiv över bygdens och församlingens utveckling, skriver recensenten Leifh Stenholm som tycker att Kyrkornas hemligheter - Stockholm är en "utmärkt guidebok som har stora möjligheter att nå en betydande läsekrets".

Med kristendomen kom de stora omvälvningarna. Det gamla ättesamhället monterades successivt ner och ersattes av sockengemenskap. Gamla gudar vek undan. Människor och bygder knöts samman genom nya lojalitetsband. Riket formades och grunden lades till vårt samhälle med de värderingar som till stor del fortfarande gäller. Kungar, biskopar och lokala stormän lät till en början uppföra kyrkor.

Senare tillkom även sockenorganisationen. På 1200-talet då Stockholm blev stad uppfördes en rad nya kyrkor. Genom deras byggnadshistoria kan man även följa stadens tillväxt och utveckling.

Om detta och mycket annat berättar våra kyrkor, som kan liknas vid ett kulturhistoriskt arkiv över bygdens och församlingens utveckling. Mycket har hänt och mycket har förändrats. Var tid har satt sina avtryck. Släkten har kommit och gått. I kyrkorummen blandas privata och kollektiva minnen.

Allt bidrar på sitt sätt till en lång berättelse. Även om vi i dag sägs leva i ett sekulariserat samhälle så byggs det fortfarande nya kyrkor och alla har vi på något sätt en relation till vår kyrka.

Medströms bokförlag har gett ut ett flertal väl genomarbetade och välskrivna böcker som stimulerat intresset och berikat kunskapen om våra kyrkor. Boken Kyrkornas hemligheter, Stockholm är inget undantag. För det 90-tal kyrkor som presenteras svarar cirka 30 författare. Flertalet är väletablerade konst- eller kulturhistoriker. Många olika röster har således fått göra sig hörda i denna bok där de enskilda kyrkorna presenteras i populärvetenskaplig form och med pedagogisk finess sätts in i sitt sammanhang

I boken guidas läsaren till alla de större kyrkorna i innerstaden, medan förorternas kyrkor däremot presenteras i urval. Även de stora katolska och ortodoxa kyrkorna har tagits med liksom mer betydande frikyrkor.

Vad som styrt urvalet är emellertid mera diffust. Innan Stockholm blev STOCKHOLM har såväl maktens som landskapets sakrala centrum vandrat runt. Stockholms stift är dessutom en sen konstruktion. Stiftet bildades 1942 genom avknoppning från Uppsala och Strängnäs stift. För full förståelse av de äldsta kyrkorna och deras placering i landskapet är detta ett viktigt perspektiv.

Helhetsbedömningen av Kyrkornas heligheter är emellertid att det är en utmärkt guidebok som har stora möjligheter att nå en betydande läsekrets. Utmärkta fotografier och föredömliga illustrationer höjer bokens värde så att den mer än väl infriar förlagets ambition ”att presentera kyrkorna som en viktig del av Stockholm och stadens historia”.

För kunna tillgodogöra sig innehållet fullt ut krävs att läsaren har vissa förkunskaper. Boken vänder sig därför främst till en redan kulturhistoriskt frälst allmänhet.

 

Leifh Stenholm

Fakta: Kyrkornas hemligheter - Stockholm

Anders Arborelius, Pia Bengtsson Melin, Katarina Dunér, KG Hammar m.fl
 
 
Medströms bokförlag
 

Taggar:

Litteratur

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.