Judiska kulturcentret Bajit: Hummus i hatets skugga

I höstas invigdes Bajit, ett judiskt kulturcenter mitt i Stockholm. Visionen är en öppen mötesplats för judar och nyfikna stockholmare. Hotbilden har ökat kravet på säkerhet, men också stärkt viljan att vägra gömma sig.

850 falafel och 170 hummustallrikar att samsas om. Det krävs nästan ett mirakel av bibliska mått för att få maten att räcka när 200 hungriga själar trotsat vårregnet för Udis Hummus & Falafelbar i ljusgården på Bajit.

Tolvårige Simon kan nog få svårt att slå sitt falafelrekord. En gång i veckan läser han hebreiska på Bajit men i kväll har även pappa och syskonen hängt med.

– Mitt rekord? Det är nog 15 stycken, erkänner han när inte pappan lyssnar.

Lika många blir det inte för Christina Brask som är här för att öva med Jiddischkören.

– Det blir perfekt att träffas en stund innan övningen för att äta och dricka något. För mig som icke jude händer det massor av spännande saker här i Bajit som gör att jag vill lära mig mer om judisk kultur. Det känns faktiskt som att jag har hittat hem, berättar Christina Brask.

– Fast vi är egentligen inte här för maten utan mer för minglet, erkänner en av hennes körkolleger vid bordet och spanar lite på grannborden.

Redan Bibelns Rut bjöd sina gäster på mosade kikärtor och syrligt bröd. Genom maten blir det lättare att mötas, berättar kocken Udi Tzvieli.

Blandningen av östeuropeisk judisk mat som gefillte fisch och den mer kryddstarka sefardiska maten, har satt sina spår i hans matlagning. Som libanesiska kryddblandningen zahtar till hummus.

– Att blanda en hel värld på en tallrik är typiskt israeliskt. Genom maten och kultur lär man känna den andra lite bättre.

Precis så ser visionen ut för Bajit, som betyder hus eller hem på hebreiska. Ett judiskt Folkets hus på 6 000 kvadratmeter mitt på Östermalm. Judiska församlingens största satsning sedan uppförandet av stora synagogan på Wahrendorffsgatan i Stockholm som invigdes 1870.

Huset är en symbol för att man vill ta plats i stan och bjuda upp stockholmarna till dans genom allt mellan standup-pub, sefardiskt sabbatsfirande, matlagningskurs och feministisk filmklubb. Men det handlar lika mycket om att stärka den judiska identiteten. Majoriteten av stadens judar är inte troende, därför behövs ett kitt som håller samman gruppen.

Här finns också Hillelskolan som driver förskola, skola och fritidsverksamhet med judisk, icke-konfessionell inriktning, Paideia som bedriver undervisning i judisk text, kultur och språk för en svensk och europeisk publik, Kosherian som importerar judiska kosherdelikatesser från hela världen samt idrottsföreningen IK Makkabi.

Ursprungsvisionen för Bajit föddes 2006 då Stockholms stad tog fram en ny detaljplan för området på Östermalm som bland annat omfattade dåvarande Judiska centret. Samtidigt insåg judiska församlingen att man växt ur lokalerna som dessutom krävde omfattande renoveringar.

Två parallella processer som blev startskottet till ett helt nytt judiskt kulturhus.

– Visionen var väldigt tydlig. Ett öppet dynamiskt hus för alla åldrar, både för judar och nyfikna stockholmare med utbildningsverksamhet, ungdomsarbete och kulturverksamhet, berättar Lena Posner Körösi som var församlingens ordförande fram till i höstas.

Den judiska gruppen är en av fem nationella minoriteter. I detta ligger både att Sverige ska värna och bevara judisk kultur men också en skyldighet att förmedla den till majoritetssamhället.

– Bajit skulle kunna vara just den arenan, säger Lena Posner Körösi.

En allt starkare antisemitism och en ökad hotbild mot judar i Sverige skrämmer många, men har också stärkt behovet av att ge tydliga signaler om att den judiska gruppen inte ger efter för hot.

– Det finns ett viktigt signalvärde mot medlemmarna att vara synliga och visa att vi tror på en framtid. Att inte gömma oss utan visa att vi är här för att stanna, säger Lena Posner Körösi.

Ökade säkerhetskrav har dock gjort att kostnaderna rusat i höjden. För att komma in i huset krävs föranmälan. Vid porten avkrävs legitimation. Besökarna går sedan igenom en lång säkerhetssluss med metalldetektor för att slutligen komma in i själva fastigheten. Spontanbesök är idag helt omöjliga, vilket gör att en regelrätt caféverksamhet är omöjlig att bedriva.

– Problemet är att säkerheten ens behövs och en allt för stor del av budgeten måste gå till säkerhet. Men det gör också något med en grupp att inte kunna arrangera spontana aktiviteter, menar Aron Verständig, som tog över som ordförande i Judiska församlingen hösten 2015.

Gruppen som skapade Bajit är kritiska mot nuvarande ledning för att tyngdpunkten idag ligger mer på judisk gemenskap, trots att Stockholms stad satsade fyra miljoner öronmärkta för kulturarrangemang som skulle ske i samarbete med andra kulturinstitutioner.

– Vi kräver av omvärlden att kämpa mot antisemitism, men vi kan inte bara ställa krav utan att stå i dialog med andra grupper. Att sluta oss och isolera oss, gagnar oss inte, säger Lena Posner Körösi.

En annan fråga som skiljer förra styrelsens intentioner från den nya är att Bajit numera används som gudstjänstlokal av en av den ortodoxa Föreningen Jeschurun. Hillelskolan upptar också drygt 80 procent av ytan, vilket är betydligt mer än det var tänkt från början.

– Min vision är att vi ska kunna ha både gudstjänster och disco på Bajit. Det är jätteviktigt att visa att judisk kultur är en del av det svenska samhället, men den judiska gruppen är extremt spretig. Grundkravet är att jag gör mitt men inte förhindrar någon annan att göra sitt. I en enhetsförsamling går det inte att göra något annat, säger Aron Verständig.

 

Fakta: Bajit

Judiskt kulturcenter vid Kungsträdgården i Stockholm.

Den judiska församlingens största satsning sedan uppförandet av stora synagogan på Wahrendorffsgatan i Stockholm 1870.

Invigdes i september 2016.

Inrymmer bland annat café, skola, kurs- och programverksamhet.

Marie Starck

Taggar:

Judendom

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.