Katolskt mode väcker uppseende

Katolska kläder och katolicismens påverkan på mode. Det är temat för "Heavenly bodies", en internationellt uppmärksammad utställning i New York.

Kändisar med katolsk bakgrund tog chansen att klä sig spektakulärt vid galapremiären för utställningen vid Metropolitans konstmuseum på måndagskvällen. Madonna kom i en svart, fotsid klänning med korsformad urringning. Till detta ett halsband översållat av kors och ett diadem med helgonkänsla.

Utställningen ska enligt curator Andrew Bolton skapa dialog mellan mode och religiös konst. Över 50 mästerverk från Vatikanens samlingar av påvliga kläder ställs ut, jämte världsberömda designers kreationer med tydlig inspiration från katolsk tro och konst.

Att kändisar som Rhianna, som dagen till ära hade tagit på sig en glittrande mitra, och Madonna som framförde Like a prayer under invigningen, fick en del kritiker att gå i spinn.

I Daily Mail skrev den brittiske journalisten och programledaren Piers Morgan att galapremiären hade ”passerat en gräns”.

”Om Met-galan hade islamiskt eller judiskt tema skulle det ta hus i helvete. Varför var det okej för ett gäng hudvisande kändisar att vara respektlösa mot MIN religion?”, frågade han i en krönika i Daily Mail.

Men utställningen har kyrkans stöd: de har bland annat lånat ut liturgiska kläder till utställningen som aldrig tidigare har lämnat Vatikanen. Dessutom hade Sixtinska kapellets kör rest till New York för att framträda under galakvällen. På plats var också kardinal Timothy Dolan, som i en intervju i Crux berättar att först hyste viss oro för hur evenemanget skulle presentera kyrkan – och om det skulle bli ytterligare ett tillfälle att slå ner på den.

Efter galan kunde han konstatera att så inte blev fallet.

– Många var ärliga och sade att de inte har varit så trogna sin ursprungskyrka. Men en afton som denna återväcker många lyckliga minnen, och jag tänkte, vilken hyllning till det som vi kallar kulturmission, sade Dolan som också passade på att skämta:

– Jag är den enda som inte behövde gå och köpa en outfit, sade han till Crux.

Den katolska kyrkan värdesätter skönhet, underströk Timothy Dolan.

– Det är därför vi sysslar med sånt som konst, poesi, musik, liturgi och – ja – även mode. För att tacka Gud för skönhetens gåva, sade han enligt tidskriften Vanity Fair.

Vanity Fair ingår också i förlagsgruppen Condé Nast som är en av sponsorerna bakom utställningen tillsammans med modehuset Versace och Christine and Stephen A. Schwarzman.

Luke Coppen, chefredaktör på Catholic Herald, instämde i att det finns en risk att utställningen dels kan uppfattas som stötande av vissa katoliker och dels som lättsinnigt.

– Men det är värt att ta den risken, genom att ge en inblick i dess [kyrkans] historia och visa hur kulturellt framstående den kan vara, sade han till the Guardian inför invigningen.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/sXGN7XfhNmI" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

Fakta: Heavenly Bodies

Utställning 

 

The Metropolitan Museum of Art, New York

 

10 maj-8oktober 2018

Brita Häll

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.