Klockrent med alla Gotlands klockor i direktsändning

Imorgon ljuder alla Gotlands kyrkklockor i en alldeles unik samklang. Då uruppförs ett specialskrivet verk som direktsänds i SR P2 med hjälp av ny teknik och över hundra smartphones. En av kompositörerna är domkyrkoorganist Claes Holmgren som tycker att det känns fantastiskt att få använda kyrkklockor på ett sådant här väldigt speciellt sätt.

Med hjälp av 100 klockare och 150 frivilliga som tar upp klockringningen med sina smartphones, distribueras ljudet till SR Gotland i Visby som mixar och sänder ut direkt till resten av världen, en komposition i form av en triptyk skriven av Karin Rehnqvist tillsammans med Owe Ronström och domkyrko­organist Claes Holmgren.

Han har skrivet mittenpartiet och Karin Rehnqvist del ett och två.
-Min del är skriven för klockspelet i domkyrkan och spinner över den enda gotlländska folkkoral som finns, "Ljus av ljus och morgonstjärna", berättar Claes Holmgren.

Vid en bestämd given tidpunkt kommer han att stå beredd och börja spela live på klockspelet i klockspelskabinen. Karin Rehnqvist och Ove Ronström kommer att sitta i en studio och styra ljudupptagningen från alla kyrkorna som utgör den första och sista delen.
-Vi har kunnat provspela något ur Karins delar men vet inte hur helheten blir. Verket tar egentligen först gestalt vid direktsändningen imorgon, säger Claes Holmgren.

-Att använda kyrkklockor som är förbundet med så mycket av ett sammankallande syfte till att bli ett musikaliskt verktyg på det här sättet känns fantastiskt. Det är en oerhört spännande idé som OWe Ronström är katalysator för, säger domkyrkoorganisten, som tror bara regn och storm kan förstöra framförandet.

Men enligt noggranna studet av SMHI-data ska just den åttonde juni var ett ultimat datum vädermässigt sätt. Owe Ronström har kommit fram till att just denna dag är risken för nederbörd och vind minimal på Gotland.

Sett till omfång och teknik är det  kanske den största konsert som direktsänts någonsin i SRs historia då öns alla kyrkklockor tillsammans ska utgöra ett enda, mycket stort instrument. ”När alla dessa klockor tar ton ska de visa världen att också små och marginaliserade platser har en stor röst”, skriver initiativtagaren Owe Ronström på Klockrents hemsida. På denna hemsida kan  man, förutom att läsa mer om hela projektet och följa arbetsgången, också provspela på några av Gotlands kyrkklockor och skapa sin egen Klockrent-konsert.

Parallellt med konsertprojektet pågår arbetet med en ny beskrivning av Gotlands medeltida kyrkor igångsatt av Christer Jonson. Författaren och radioproducenten Eva Sjöstrand  är skribent och Bengt af Geijerstam och Christer Jonsson själv står för foto.

Signe Hassler

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.