KT-reporter får Wendelapris

Kyrkans Tidnings reporter David Qviström prisas för sina berättande socialreportage om migranter i Sverige, Europa och världen. Han får priset för tre socialreportage, publicerade parallellt i Kyrkans Tidning och Expressen april 2012 – januari 2013. Priset delas med Johanna Karlsson från Sydsvenska Dagbladet som får priset för sitt reportage ”I det svarta”, om Malmös svarta krogvärld.

I sina reportage berättar han om de ensamkommande flyktingpojkarna som skickas mellan Europas länder, han reser till flyktinglägret i Mauretanien och han skildrar han de apatiska flyktingbarnen som fortfarande finns i Sverige.
”David Qviström använder sina sinnen och delar med sig av sina reaktioner och klarar den svåra balansgången att inte skymma dem han skildrar. Det han gör är svårt, han gör det bra och någon måste orka berätta”, skriver Wendelas Vänner i en pressrelease.

- Det är jätteroligt att få mitt arbete bekräftat på ett så fint sätt, säger David Qviström. Reportagen är en del av ett arbete jag gjort på Kyrkans Tidning i många år. Ämnet, migration, har jag skrivit mycket om. Jag är intresserad av vilket ansvar ”vi” har gentemot ”dom andra” och genom att berätta om ”dom andra”, blir vår egen bild av oss själva tydlig. Genren, det berättande reportaget, har jag också arbetat med sedan flera år. Det finns ett utrymme för det i Kyrkans Tidning som försvinner i många andra tidningar.
Just nu är David Qviström tjänstledig för att skriva en reportagebok om just migration.

- Jag samlar texter jag skrivit och skriver en del nytt. Det blir en bok som kommer ut på Natur och Kultur förlag i vår. Fördelen med bokformen är att jag kan skriva om de större sammanhangen. I migrationspolitiken speglas dagens människosyn och det är intressant att se ett politiskt skeende över tid.

Ett av hans reportage bifogas som pdf här på sidan.



 

Fakta: Wendelapriset

Wendelapriset består av 50 000 kronor och delas i år ut för sjätte gången av Wendelas Vänner för att uppmärksamma goda socialreportage i tryckt svensk press. Wendela Hebbe (1808-1899) var Sveriges första kvinnliga yrkesjournalist.

Priset delas i år av två reportrar, frilansjournalisten Johanna Karlsson och Kyrkans Tidnings reporter David Qviström.

Hanna Wallsten

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.