”Man kan jämföra Harry Potter med religion”

Hanna Rosén är 27, religionslärare och mycket aktivt Harry Potter-fan. – Jag tycker absolut man kan jämföra Harry Potter med en religion, säger hon.

I sommar har Hanna Rosén bland annat firat Harry Potters födelsedag traditionsenligt i Stadsparken i Uppsala och varit på Harry Potter-lajv. Sista helgen i augusti blir det, som tidigare år, en åktur för alla intresserade uppsalabor med ångtåget Lennakatten, som för dagen byter namn till Hogwartexpressen.

– Vi har riter, traditioner och högtider. Det går inte att blunda för att det är likt det som man kallar religion. Den 2 maj är det till exempel en minnesdag för Hogwartkriget. Då har vi en minnesstund när vi tänder ljus och minns dem som dör i boken men också dem som dör i krig i världen, säger Hanna Rosén.

En del Harry Potter-fans säger att de ”väljer att tro att den världen finns på riktigt”. Seriöst menat av några, medan andra mest tycker det är kul att tänka på det sättet. Faktum kvarstår, menar Hanna Rosén, att det finns många paralleller mellan Harry Potter och en traditionell religion: En föreställningsvärld och ett symbolsystem som delas av en gemenskap. En praktik i form av aktiviteter och traditioner. Påverkan på fansens liv både moraliskt och etiskt.

– I vår förening Uppsala Slug Club har vi ofta haft diskussionsmöten om livsfrågor – vad som är ondska och godhet, vad som händer efter döden. Det finns mycket att utgå ifrån i böckerna. Det finns också forskning som visar att elever som läst Harry Potter är mer politiskt medvetna och engagerade i rättvisefrågor.

Några citat används av fansen som vägledning i deras liv. Till exempel rektor Albus Dumbledores uttalande: ”Det är inte våra egenskaper som visar vilka vi är utan valen vi gör i livet.”.

Vad betyder begreppet ”canon” som används i en del fandoms?

– Canon i Harry Potter är det som finns i böckerna. Ibland säger JK Rowling att något har hänt efter att böckerna slutat, att till exempel två av karaktärerna har fått barn. Då brukar vi räkna det också som canon, eftersom hon har skrivit böckerna och kan den världen.

– Att utgå från filmerna är där­emot inte riktigt accepterat, det är inte canon. Inte heller att skriva egna historier eller fylla ut hålrummen i berättelsen. Det kan vara bra det också men då är det fanon i stället.

Potterist är ett begrepp som enligt Hanna Rosén inte används så mycket, eftersom det kopplar ihop religion och fandom och det värjer sig många unga mot. Men själv kan hon absolut se sig som potterist, och kristen också. Fast allra helst multireligiös:
– Jag kan plocka fina saker från olika religioner, och när jag går in i en helig byggnad så känner jag att jag tror på samma som de and­ra som går dit, oavsett religion. Jag är ändå kristen, men också potterist, eller inspirerad av Harry Potter-böckerna på ett andligt sätt.

Fakta: Liten ordlista

  • Fan – en som dyrkar en idol, död eller levande, fiktiv eller verklig.
  • Fandom – en rörelse för fans
  • Potterist – någon som har en närmast religiös tro på Harry Potter.
  • Canon – den ”riktiga”, kanoniska versionen av allt som hör till den värld en författare skrivit om.
  • Fanon – det som fans, filmproducenter med flera hittar på med den ursprungliga historien som bas.
     

Brita Häll

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.