”Människor har blivit oerhört berörda av utställningen”

På söndag avslutas höstens stora videokonstutställning i Uppsala domkyrka. ”Människor har blivit oerhört berörda, vår gästbok vittnar om ett fantastiskt mottagande”, säger prästen Kristin Windolf Granberg.

I fem videotablåer gestaltar den amerikanske videokonstnären Bill Viola på en målares vis de existentiella frågorna om vad det är att vara människa: födseln, livet, döden, transformationen och återuppståndelsen.

Särskilt ett verk, Visitation, har blivit uppmärksammat av domkyrkobesökarna.

– Att vi, i lilla Uppsala, fått möjlighet att visa en av världens absolut största videokonstnärer har känts helt makalöst, säger domkyrkokomminister Kristin Windolf Granberg, som också är projektledare och initiativtagare till utställningen. Det här är otroligt vacker och häpnadsväckande samtidskonst. Bill Viola ställer vanligtvis ut i stora konstsammanhang och jag är så glad över att vi kunnat ge kyrkobesökarna den här upplevelsen.

Verket Visitation är det verk som Kristin Windolf Granberg, i likhet med många andra, gripits av mest.

– Verket talar med mig om hur det är att gå i genom en svår sak tillsammans med en annan människa, verket ger kraft att se ljuset, kraft att gå vidare och komma ut på andra sidan. Konstverket ger hopp.

Varje videoverk tar ungefär tio minuter att beskåda och bjuder åskådaren att sakta ner ett skeende, berättar Kristin Windolf Granberg och fortsätter:

– Svenska kyrkan har alltid uppmärksammat reformationens hundraårsjubileer med ny konst och musik. Att visa videokonst är ett sätt att föra in den rörliga bilden i kyrkan.  I den lutherska kontexten har det ofta varit ordet som varit viktigast. Men med reformationen kom också bildens makt att bli viktig.

För två och ett halvt år sedan tog hon kontakt med Bill Violas studio för att sondera möjligheterna till ett platsspecifikt konstverk som skulle manifestera reformationen.

– Vi fick ett positivt svar på vår förfrågan och därefter började vi förankra detta i församlingen samt söka pengar. Vi fick medel från en fond som tidigare gett pengar till konst i domkyrkan.

Avsikten med utställningen är att använda den som en förstudie för att kunna köpa ett av verken för permanent visning i domkyrkan. Nu ska utställningen och konstverken utvärderas utifrån olika perspektiv innan beslut tas.

– Men jag vill noga poängtera att pengar till detta kommer från Vitterhetsakademin, det kommer inte att bli några pengar till ett konstverk ur församlingens kassa, säger Kristin Windolf Granberg.

Förutom de fem videoverken i Uppsala domkyrka, har Bill Viola även ställt ut ett verk på Uppsala konstmuseum under hösten.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.