Matteuspassionen framförs med dagsaktuella texter

Nyskrivna texter till Bachs Matteuspassionen framförs i Sankt Johannes kyrka i Malmö på söndag. Då blir gudstjänstdeltagarna en del av verket.

Veckan före uppförandet av Matteuspassionen är intensiv, med många repetitioner för körer, orkester och solister – och också för Christian Schultze. Han är organist och körledare i Sankt Johannes och initiativtagare till att sätta upp verket.

Det är naturligtvis inte ovanligt, men Christian Schultze ville göra något annorlunda.

– Jag ville göra något mer aktuellt och också få församlingen mer delaktig, berättar han.

I Matteuspassionen ingår bland annat tolv koraler eller psalmer, flera av dem kända från psalmboken. Eftersom psalmen är central i lutherskt gudstjänstliv bör gudstjänstdeltagarna sjunga dem, i stället för en kör, tyckte Christian Schultze.

Nästa steg var också i Luthers anda: han skrev gärna nya texter till kända melodier för att förmedla ett aktuellt budskap, berättar Christian Schultze. Koralerna skulle få nya texttolkningar som kändes relevanta för dagens församlingsbor och samhälle.

Frågan gick till Ylva Eggehorn. Men att skriva texter till ett av musikvärldens och kristenhetens monumentalverk ger även en rutinerad författare skrivvånda. Att försöka skildra Jesus passionshistoria med dagens ord, utan att det blir platt och ytligt – ”Ett omöjligt uppdrag” var Ylva Eggehorns omedelbara reaktion.

Men händelser inträffade som visade vägen: mordet på en 16-åring i Malmö. Bombandet av Aleppo. Överfulla flyktingbåtar. Berättelserna om våld och lidande var många och hon såg direkta kopplingar mellan Jesus lidande och dagens händelser.

”Då skämdes jag inte längre för att jag blir berörd --- Jesus finns innanför, i allas liv” skriver hon i förordet till texterna.

Matteuspassionen framförs förutom i Sankt Johannes kyrka också i Linköpings domkyrka. Där kommer man att öva koralerna med församlingen innan, men inte så i Malmö.

Psalmsången kan ju vara ganska klen i kyrkorna, hur får ni det att låta kraftfullt i Sankt Johannes?

– Vi har normalt en bra församlingssång, säger Christian Schultze. Dessutom har vi vuxenkörer som inte medverkar, och de kommer att sitta utspridda och stötta församlingssången.

Vad hoppas du att gudstjänstdeltagarna ska få av den här uppsättningen av Matteuspassionen?

– Främst en engagerad föreställning där de själva är delaktiga. Kanske också att de får en annan och djupare förståelse för att evangeliet i allra högsta grad är aktuellt i dag, säger Christian Schultze.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.