Mimskådespelare får GT Bäckmans stipendium

Årets stipendiat är Jessie Lewis Skoglund som går Stockholms dramatiska högskolas kandidatutbildning i mimskådespeleri.

GT Bäckmans stipendium, i år på 135 000 kronor, är ett av Sveriges största kulturstipendier och förvaltas av S:t Olofs församling i Linköpings stift.

För första gången tilldelas stipendiet till en kandidat inom teatergenren, närmare bestämt inom mimkonsten.

Jessie Lewis Skoglund är sprungen ur Finspångs kommun men bor numera i Stockholm. Hennes ambition är att kunna skapa ny scenkonst ihop med andra, utan onödiga hinder eller begränsningar, där dans och rörelse möter text. Hon har också medverkat i ett flertal kort- och novellfilmer.

Stipendiekommittén har bestått av representanter från S:t Olofs församlingsråd i samrådan med Johan Celander, VD Östgötateatern samt Karin Veres, VD SON.

Fakta: Motiveringen lyder:

"Det är med stor glädje vi i år har beslutat att tilldela mimartisten och scenkonstnären Jessie Lewis Skoglund årets Bäckmanstipendium.

Valet motiveras av de dokumenterade konstnärliga kvalitéer som Jessie besitter och den höga nivå som den utbildning hon genomgår har, vidare gör hennes uttalade vilja att arbeta konstnärligt gränsöverskridande, hennes stora sociala engagemang och hennes vilja att hitta nya former att nå publikgrupper, som inte självklart får ta del av scenkonst, till en värdig mottagare av stipendiet.

Scenkonsten och teatern är i ständig förvandling. Teatern i sig är en blandform. Text, bild, psykologisk gestaltning, dans, musik, cirkus och andra fysiska uttryck skapar tillsammans en helhet. Vi är glada över att kunna ge stipendiet till en representant för mimen, som i perioder har varit en uttrycksform som setts över axeln."

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.