Nu lanseras Britt G Hallqvistsällskapet med stort jubileumsår

I dag skulle psalmdiktaren och författaren Britt H Hallqvist har fyllt 99 år. Redan nu planeras för nästa års hundraårsjubileum med en mängd aktiviteter.

Initiativet kommer från Britt G Hallqvistsällskapet som instiftades för precis ett år sedan men som först i kväll, torsdag, lanseras stort. Det sker på Lunds stadsbibliotek, i stadendär Britt G Hallqvist levde och diktade under sitt liv.
-Sällskapet består ännu bara av oss som ingår i styrelsen men vi hoppas förstås på stor tillströmning av medlemmar, säger Martin Hallqvist, ordförande i sällskapet och son till Britt.

Syftet med sällskapet är att hålla Britt G. Hallqvists verk levande. Hennes produktion är enorm. Bibliografin omfattar över tusen verk, allt från egna psalmer och dikter till libretton  och översättningar av Shakespeare och TS Eliot. Men ändå är hon inte så känd som en så stor diktargärning borde medföra anser Sällskapet.
-För människor som går i kyrkan och sjunger hennes psalmer är hon förstås ett känt namn samt för opera- och teaterfolk men vi vill sprida kunskap om hennes gärning och göra den känd för yngre generationer, säger Martin Hallqivst.

-Hon har en bredd som imponerar säger han och tar som exempel barnsången ”Var bor du lilla råtta”, som de flesta barn kan men kanske inte så många vet att hon skrivit.

Med nästa års jubileumsfirande hoppas han och Sällskapet att kunskapen om henne ska öka markant. Planeringsarbete pågår för fullt. Och kommer att firas över hela landet med allt från bokutgivning till utställningar, föredrag, konserter och workshops. Kanske till och med en animerad film.
- Jo vi har kontakt med ett par flickor i Malmö som håller på med leranimationer och de vill göra en film baserad på Britts illustrerade verser, men ännu har vi inte finansieringen klar, berättar Martin Hallqvist.

På Sällskapets hemsida kan man  läsa om Britt G Hallqvists liv och författarskap. Där finns också en länk till planeringen för jubileumsåret.

 

Fakta: Lite om Britt G Hallqvists liv och verk

I 1986 års psalmbok har hon bearbetat eller översatt ca 70 psalmer samt skrivit originaltexten till uppåt 20 stycken, varav flera tillhör de mest sjungna och älskade.

Tillsammans med den nyss avlidne norske kompositören Egil Hovland skrev hon Pilgrimsmässan  Med Lunds stift samarbetade hon många år och skrev flera kyrkospel som framfördes i Lunds domkyrka, till exempel Sagan om Jons själ och Den fjärde kungen.

Hon blev som enda kvinna  invald till den statliga Kyrkohandbokskommittén som tillsattes 1968 med syfte att förnya gudstjänstlivet.

1983 blev hon teologie hedersdoktor vid Lunds Universitet.

Hon skrev operaliberetto till Mozarts Figaros bröllop och Verdis Macbeth. Hon var även med och skrev libretto till Björn Isfälts barnopera Sagoprofessorn som hade premiär på Kgl Operan 1983, och med hans musik även sångtexterna till julkalendern Trolltider som gick i SVT på 80-talet.

Signe Hassler

Taggar:

Lunds stift

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.