Om mat och rymden i kyrkans program på Vetenskapsfestival

Imorgon torsdag inleds Göteborgs vetenskapsfestival. Temat för året är Liv och död och det präglar också de tolv program som Svenska kyrkan arrangerar under de fyra dagarna.

Har livet ett egenvärde? Bruten nacke- obrutet hopp.Vår fascination för fiktiva världar. Det är några av rubrikerna på de programpunkter som Svenska kyrkan i Göteborgs stift arrangerar. Bland de medverkande finns bland andra författaren och journalisten Göran Greider, chefredaktören för matmagasinet Hunger, Marie Alminger, prästen och tekn dr, Sara Blom samt docenten i religionssociologi samt prästen Anna Davidsson-Bremborg.

Den senare ska medverka i ett program som fått rubriken "Döden på 140 tecken" och handlar om att vår sorg inte längre är så privat. Hur vi använder tid till att snarare dokumentera och visa upp vår sorg i sociala medier än umgänge med dem som står oss nära eller drabbats.

I ett samtal med musikern Olof Hammar, som bröt nacken i olycka, kommer man att samtala om hur vetenskap hjälper tron och tro hjälper vetenskapen. 

I ett av tre fruskotsamtal som Svenska kyrkan står för kommer samtalet att kretsa kring de idéhistoriska perspektivet i relationen och skillnaden mellan människan och maskin. Vilka är de etiska och existentiella frågor som hör samman med att delar av människan går att byta ut?

Vetenskapsfestivalen som ägde rum första gången 1997  lockar runt 70 000 besökare och arrangeras av Chalmers och Göteborgs Universitet. Syftet är att väcka intressen för forskning och vetenskapliga ämnen för en bred allmänhet.

Läs hela programmet för Svenska kyrkan här och för hela festvialen här.

 

 

 

Signe Hassler

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.