Organist med högtflygande planer

När Robert Bennesh började som organist i Skanör-Falsterbo församling i höstas var det med visionen att skapa en ny arena för kyrkomusik i världsklass. Den 11-14 augusti gick första upplagan av Festival of Sacred Arts av stapeln.

Gospelrytmen i idrottshallen blir svängigare, körtonerna allt säkrare. Snart ska de runt sjuttio stämmorna spridas som vågor över Falsterbos mjuka sanddyner när ”Gospel by the beach”, som leds av den amerikanske tonsättaren Mark Miller, bjuder på konsert på Strandbadens utomhusscen. Festival of Sacred Arts är igång. Tre dagar och fyra kvällar av midnattsbarock, orgelromantik, jazz i medeltidsvalv, konstutställningar och föreläsningar.

– Det är den första i sitt slag i Norden. Tanken är att besökaren ska kunna söka efter det heliga i musiken och konsten, och i naturen här runt omkring, säger Robert Bennesh.

Han har ett leende på läpparna och svettglans på pannan, men så är han också både festivalens initiativtagare och projektledare. Nu far han mellan idrottshallen, de båda kyrkorna och utomhusscenen i Falsterbo. Hämtar och lämnar, svarar på samtal, löser problem.

– Förutom alla anställda i församlingen och en projektassistent, jobbar 35 frivilligarbetare för fullt. Vi hade inte riktigt räknat med att projektet skulle svälla och bli så omfattande. Men vill du nå ut och få publicitet är det lika bra att slå på stora trumman direkt.

Tjugo artister, flera av dem internationella. Robert Bennesh hade det kontaktnät som krävdes efter sina egna spelningar runt om i världen och åren som student på universitetet Yale i USA. Och, lika viktigt, han hade övertygelsen om att en festival inte var en för högtflygande idé.

– Jag har nog formats mycket av den kreativa och ambitiösa miljön på Yale där alla verkligen superpresterade. I amerikanska församlingar, som min i New Haven, måste hjulen alltid snurra.

Robert Bennesh är uppvuxen i Bjärred utanför Lund, i en familj med kristna traditioner men ingen uttalad gudstro. Porten till kyrkan öppnades genom gosskörer och klassiskt piano. Tanken var att bli solopianist, men på Musikhögskolan i Malmö valde han i stället orgel som första instrument.

– Det är svårt att klara sig som pianist. Organist är ett mer stabilt yrke som samtidigt är kreativt och kan formas på ett sätt som passar en.

Under studietiden arbetade han i S:t Andreas kyrka i Malmö och det var då, när han för första gången upplevde församlingsgemenskapen, som han började hitta en egen tro.

– I mitt yrke får jag träffa människor i livets olika skeenden och med musiken understryka glädje eller skänka tröst. Jag får spela Idas sommarvisa och jag får spela Duruflé på en orgelkonsert. Det är fantastiskt.

I dag är Robert Bennesh en av landets mest välmeriterade organister. I Malmö tog han en masterexamen i kyrkomusik, i Köpenhamn ytterligare en. För fyra år sedan träffade han på en av sina stora idoler av en ren slump: orgelprofessorn Thomas Murray. Efter att ha hört Robert spela lovade professorn honom fullt stipendium om han sökte till Yale. I fjol, efter tre år i USA, återvände han till Sverige med ytterligare två examina i orgelmusik och solistspel – fast besluten att ta kyrkomusiken till nya höjder här hemma.

Skanör-Falsterbo är en liten församling. Två medeltida kyrkor med orglar som inte håller konsertnivå. Det är också en församling som länge präglades av infekterade konflikter och ett stort medlemstapp. Ändå var det hit den välmeriterade organisten sökte sig.

– Ur bråk föds också möjligheter. När jag började hade både förtroendevalda och anställda jobbat hårt med att komma vidare. Sedan ett och ett halvt år hade församlingen också en ny kyrkoherde med stort förtroende, Richard Aspegren.

Festival of Sacred Arts var ett projekt att samlas kring och Robert Bennesh fick gehör direkt. I en liten kommun är det dessutom lättare att få saker att hända, menar han. Beslutsvägarna är kortare, kontaktytorna fler.

– Oavsett om det gällde före-ningar eller kommunstyrelsens ordförande var det bara att lyfta luren och be om ett möte. När du väl sitter i samtal hittar du gemensamma nämnare. Om kyrkan ska kunna ta plats mitt i byn kan vi inte vara en marginaliserad spelare. Tvärtom måste vi samverka och ta plats i offentligheten.

Skanör och Falsterbo ligger i Vellinge, en kommun som utmärker sig för sina resursstarka invånare – och sommarstugeägare. Det är också en kommun där Robert Bennesh hoppades att även privatpersoner skulle vara positiva till att sponsra en kulturell festival.

– Så många har engagerat sig på olika sätt, även ickemedlemmar. Redan innan den första biljetten såldes hade vi finansierat hela projektet, krona för krona.

Organisten som tidigare var moderat kommunpolitiker i Lomma skrattar till:

– Usch då, nu låter jag som en politiker.

Festivalens runt 2 000 sålda biljetter är också 2 000 musikupplevelser. Och, hoppas Robert Bennesh, ju fler som berörs av kyrkomusiken desto fler skulle kunna uppskatta ett av hans långsiktiga mål: en riktigt bra piporgelscen i traktens kyrkor, i bästa konsertklass.

– Tänk om vi kunde ha en barockorgel, en romantisk orgel och en klassisk fransk. Här i Falsterbo kyrka finns en orgel från 1769 som vi nu sökt pengar för att kunna restaurera.

I veckan kunde Pipedreams (världens största orgelprogram på den amerikanska radiostationen NPR) cirka 200 000 trogna lyssnare höra 15 minuter av Roberts examenskonsert på bästa sändningstid.

– Om orgeln renoveras vore det fantastiskt att kunna spela in en egen soloskiva här.

På utomhusscenen vid Falsterbo Strandbad sliter ljudteknikerna i kvällssolen. Havsvinden är mild, ljuset guldvarmt. Det är sådär sensommarmagiskt – heligt?

– Jag tror att folk är lite rädda för begreppet helig, säger Robert Bennesh medan han kisar i solen.

Ordet ägs på många sätt av kyrkan. Genom att låta ”sacred” rama in hela festivalen hoppas han att fler ska få en relation till ordet. Låta känslorna som musiken väcker, förnimmelsen när vinden blåser genom håret, möta det där laddade ordet.

– Jag tror att det är bra att slänga ut begreppet i den allmänna debatten. Om vi får människor att reflektera över upplevelsen av helighet kanske de inte är avståndstagande på samma sätt när de hör det användas i kyrkan.

Fakta: Robert Bennesh

Ålder: 30
 

Bor: Malmö
 

Gör: Sedan ett år tillbaka organist i Skanör-Falsterbos församling och soloorganist.
 

Aktuell: Initiativtagare och projektledare för Festival of Sacred Arts, som ägde rum i Skanör och Falsterbo i helgen.

 

Hanna Welin

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.