Perfekt tid för orgelkonsert

Orgeln är höstens eget instrument. Ett ackompanjemang till det mjuka prasslet av löv som faller genom grenverken. Och då, just som sommaren lättar ankar och seglar bort, är det en perfekt tid för orgelkonserter.

Internationella orgeldagar är namnet på evenemanget som Svenska kyrkan i Gävle och kommunen står för vartannat år. Nyss arrangerades det den sista helgen i augusti och flera namnkunniga organister var med och spelade.

Per Ahlman, organist i Heliga Trefaldighets kyrka och Joakim Andersson som är i Staffans kyrka, ansvarade för den 22: a upplagan av festivalen. Vi möter dem nere i kyrkorummet ackompanjerade av smäktande toner uppifrån Staffansorgeln som fyller ut i varenda vrå.

– Allting började 1975 i samband med att läktarorgeln i Heliga Trefaldighets kyrka byggdes, berättar Per Ahlman. Den invigdes till andra advent 1974 och det var dåvarande organisten Per Rydén som tog initiativet till konsertdagarna.

Till en början var allt koncentrerat till den kyrkan, men det fanns en orgel i Staffans kyrka också, som dock var i bedrövligt skick.

– Men 2014 restaurerades den och då tyckte Per att det var naturligt att vi också kom med, säger Joakim Andersson. Han ansåg att vi borde visa upp den stilistiska bredd som dessa båda orglar har att erbjuda.

Orgeln är ett instrument som kan låta på många olika sätt. Staffansorgeln är specialbyggd för kyrkan 1932 och var ursprungligen en romantisk orgel, vilket innebär att det finns olika stämmor, stråkar, oboe och trumpet till exempel. Det finns förvisso också i andra orglar, men ett romantiskt instrument har en mjukare klang.

– Orgeln i Staffan är nu återställd till vad den var tänkt då den byggdes, säger Per Ahlman. Så här passar romantisk musik skriven för den typen av instrument. Mendelssohn till exempel.

Den modernare orgeln i Heliga Trefaldighets kyrka representerar ett annat tidstypiskt ideal, ett allroundinstrument med större bredd. Men båda kompletterar varandra och det är just det man tagit fasta på i Gävle.

Joakim Andersson är övertygad om att orgeln som instrument blir mer och mer intressant.

– När jag är ute i landet och spelar så kommer fler och fler på konserterna. Kanske finns det ett behov av att vara närvarande. Att sitta hemma och lyssna är inte samma sak som att sitta tillsammans med andra i en kyrka. Dessutom betyder säkert kontinuiteten en del, att man vet att det är återkommande lunchkonserter i kyrkan varje vecka.

Per Ahlman hoppas att orgeldagarna i Gävle numera finns med på kartan, inte bara i stan utan i övriga landet och även i utlandet.

– För några år sedan var det en man som dök upp på varenda konsert vi hade. Efter ett par gånger kände jag igen honom så jag frågade var han kom ifrån. Det visade sig att han var österrikare som hade hittat vårt program på nätet och som kommit hit för att få vara med.

Att orgeldagarna i Gävle ska leva vidare är både Joakim Andersson och Per Ahlman helt inställda på. Det enda som skulle kunna hota dem är kravet på finansiering. Totalkostnaden i år ligger på 50 000 kronor och man tar inte ut några entréavgifter utan alla konserter är gratis för besökaren. Pengarna står samfälligheten för och en liten del betalas av Gävle kommun då det också ingår en Klockspelskonsert från Rådhuset i evenemanget.

Vilka som ska komma och spela är resultatet av kontakter. Någon känner någon som känner en annan och på så vis hålls det informella nätverket igång. Och allt har blivit lättare med moderna kommunikationer, tycker Per Ahlman.

– Annat var det före mobilernas tid, säger han och minns den holländske organisten som väntades på onsdagen men som inte dök upp förrän på torsdagen, tio minuter före konserten. I stället för att åka tåg och bo på det bokade hotellet hade han tagit bilen och ordnat boendet själv, utan att höra av sig.

– Det var några pirriga timmar där med mycket vånda över hur vi skulle kunna lösa den frånvaron. Men huvudsaken var ju ändå att han dök upp till sist.

Från Staffansorgeln hörs de mjuka, romantiska tonerna av Mendelssohn. Det är den finska organisten Maija Lehtonen som bekantar sig med det nyrenoverade instrumentet. Hon spelar på orgeldagarna för tredje gången men för första i Staffanskyrkan. Att åka runt och spela på olika orglar är ganska krävande, tycker hon.

– Varenda gång jag kommer till en ny konsertplats frågar jag mig varför jag valt just detta instrument, skrattar hon. Sin fiol har man ju med sig men orgeln är ett annat sorts instrument som det tar tid att förstå sig på.

För det är viktigt att lära känna orgeln, anser Maija Lehtonen.

– Varje instrument har sin egen själ och den måste man hitta så att alla bitar faller på plats. Man måste förstå instrumentet och skapa varje stycke på nytt, även om man redan har gjort sin egen tolkning. Och det är mycket krävande.

Maija Lehtonen spelar romantisk musik den här gången i Gävle och hon tror att hennes program passar bra ihop med Staffansorgeln.

– Det är något man som organist alltid måste ta hänsyn till, säger hon. Att man har ett program som passar instrumentet man spelar på. Orgeln är ju ett mycket gammalt instrument, och den har ändrat sig mycket under olika tider. Så när det är en romantisk orgel måste man spela romantisk musik.

Mendelssohn och Brahms samt italienaren Marco Enrico Bossi finns med i programmet.

– Bossi har blivit något av en favorit, säger hon. Han var viktig för utvecklingen av orgelmusiken i Italien runt sekelskiftet 1900 då det bara var Verdi och opera som gällde i landet. Han reste mycket i Europa och gav mer än 800 konserter, också här i Sverige.

Men Maija Lehtonen spelar även finsk musik, som Jarmo Parviainen, en samtida kompositör.

– Det är spännande med modern musik just på orgel för i den finns så många olika klanger, variationer och färger, tycker hon.

Hon säger sig ha blivit mycket glad över inbjudan till Gävle då hon insåg att orgeldagarna fortfarande pågår.

– Jag tycker det är fantastiskt att de kunnat fortsätta med festivalen i tider då man skär från kulturen på alla håll. Men de har kämpat för orgelmusik och för klassisk musik och där spelar kyrkan en viktig roll.

Maija Lehtonen har en lång karriär som konsertorganist bakom sig och har alltid uppskattat att spela i kyrkor dit andra människor kommer och lyssnar än till konsertsalarna.

– Det finns alltid en kyrka där det finns en orgel. Jag har spelat på många mindre orter och i småstäder och där finns inga konsertsalar. Bara en kyrka där man tillsammans med människor kan njuta av musiken. Så förhållandet mellan kyrkan och orgelmusiken är mycket viktig och jag hoppas att det får fortsätta så. Människor behöver det. Man kan bara inte ta bort det.

För den polske organisten Dariusz Bakowski-Kois är det första gången han spelar i Sverige. Till vardags är han orgelprofessor i Krakow. I likhet med Maija Lehtonen anser han att det är viktigt att bekanta sig med instrumentet han ska spela på och han berömmer orgeln i Heliga Trefaldighetskyrkan.

– Det är en mycket inspirerande och lättspelad orgel, säger han och låter fingrar och fötter flyga fram över tangenter och pedaler. Bredvid honom assisterar Per Ahlman genom att trycka på knappar och dra i olika reglar och registerandrag efter Bakowski-Kois anvisningar på små gula postit-lappar i notbladen.

– Vi organister får alltid information av arrangören som bjuder in oss, men det är mycket viktigt att göra ett noggrant val av program för just den orgel man ska spela på och efter kyrkans interiör, säger Dariusz Bakowski-Kois. Orgelns plats är ju i kyrkan, det är där som den hör hemma. I en konserthall är det ofta helt annorlunda.

– Akustiken är det viktigaste för orgeln eftersom instrumentet i sig ger så många möjligheter. Dessutom är varje instrument annorlunda. Så varje gång vi spelar är det en ny komposition vi framför även om vi spelat stycket tidigare.

När han kommer till en ny kyrka börjar han med att ta reda på så mycket som möjligt om platsen och instrumentet, hur förutsättningarna ser ut.

– Jag går runt hela kyrkan och tittar och jag brukar hosta på en massa olika ställen för att höra hur akustiken är. Efter det vet jag mer eller mindre vad jag kan göra. Sen går jag upp till instrumentet och kontrollerar mekaniken och storleken samt lyssnar på akustiken här uppifrån läktaren. Ju större instrument desto större skillnader.

Det är inte så svårt att spela orgel som en vilde, men att få instrumentet att sjunga, det är en annan sak, en konst som kan vara mycket krävande, hävdar han.

I Gävle bestod programmet till stor del av spansk barockmusik som ligger Dariusz Bakowski-Kois varmt om hjärtat. J de Torres y Martinez Bravo, Pablo Bruna och Vicente Rodriguez är några av namnen. Men också en annan favorit, Charles-Marie Widor fanns med.

– Widors musik är väldigt djup och mycket smart skriven, tycker han. 

Text och foto: Göran Tonström

Fakta: Internationella orgeldagar

Internationella orgeldagar arrangeras vartannat år av Svenska kyrkan i Gävle och kommunen.

 

Starten 1975 skedde i samband med att läktarorgeln i Heliga Trefaldighets kyrka byggdes. Den invigdes till andra advent 1974.

 

Dåvarande organisten Per Rydén som tog initiativet till konsertdagarna.

 

2014 restaurerades orgeln i Staffans kyrka, som också blev en del av arrangemanget.

 

Totalkostnaden i år ligger på 50 000 kronor och man tar inte ut några entréavgifter utan alla konserter är gratis för besökaren.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.