Performance med smärtan i centrum

Jag känner kylan och smärtan i min egen kropp. Kyrkans Tidnings reporter Pontus Håkansson har besökt Marina Abramovićs utställning The Cleaner.

Utställning: The Cleaner. Moderna museet, Stockholm. Pågår till 21 maj

 

Det första som möter besökaren på performancekonstnären Marina Abramovićs retrospektiv The Cleaner är ett långt bord med pallar uppställda längs med sidorna. Vid varje plats ligger ett blankt pappersark, en penna och ett par hörselkåpor. I en ränna som löper längs bordets mitt ligger riskorn och åter riskorn, blandade med svarta linser.

Verket heter Counting Rice (”räkna ris”). Här inbjuds du att delta i konstverket och ”reflektera över tomhet, tid, rymd, ljus och intet” genom att stänga ute ljudet och skilja de svarta lins-erna från de vita riskornen. Och räkna dem.

I The Cleaner presenteras mer än 120 verk som tillkommit under fem decennier. Som besökare exponeras du för bilder, ljud, målningar, filmklipp, dofter och dina egna känslor.

Marina Abramović föddes 1946 i Belgrad i forna Jugoslavien. Hennes föräldrar var partisaner och intog sedermera höga poster i det kommunistiska samhällsbygget. Hennes mormor däremot var djupt rotad i den ortodoxa fromheten. Både föräldrarna och mormodern har influerat hennes konstnärskap.

I början av sitt värv målar Abramović. Ofta är det samma motiv som återkommer. Som i serien Truck Accident från 1963. Men på 70-talet överger hon penseln och satsar i stället på konceptuella verk och performancekonst. Kroppen och smärtan ligger i fokus. I en av Moderna museets salar finns några av hennes verk från den tidsperioden återgivna.

En bildserie från verket Rythm 5 från 1974 återger hur hon, närmast rituellt, tänder eld på en stor femuddig stjärna. Symbol för både kommunismen och det ockulta. Vid vart och ett av stjärnans fem hörn klipper hon av sig hår och naglar och kastar i elden. Därefter lägger Abramović sig själv i stjärnans mitt. Elden har konsumerat allt syre och hon förlorar medvetandet. När publiken märkte hur lågorna slickade hennes fot klev de in i stjärnan och bar ut konstnären. ”Performancen avbryts” konstaterar Abramović krasst.

Den femuddiga stjärnan återkommer även i verket Lips of Thomas. Denna gång inristat med ett rakblad på konstnärens egen mage. Efter att ha ätit ett kilo honung, druckit en liter vin och piskat sig själv så att blodvite uppstår, korsfäster Abramović sig genom att lägga sig på isblock formade som ett latinskt kors. Efter en halvtimme avbryter publiken verket eftersom Abramovićs liv återigen äventyras.

Kanske beror det på att jag som teolog envisas med att söka efter de bibliska motiven. Kanske fäster jag för stor vikt vid mormoderns kristna influens. Men när Abramović, pryglad, berusad och märkt med ondskans tecken, ligger där på iskorset blir jag berörd. Jag känner kylan och smärtan i min egen kropp. När sedan förlåten mellan henne och världen utanför rämnar genom att en kraft utifrån träder in och vänder historiens riktning ser jag i Lips of Thomas en storslagen bild av frälsningsskeendet.

Taggar:

Kultur

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.