Prisas för sin kamp för yttrandefrihet i Turkiet

Ragip Zarakolu är en fristadsförfattare i Sigtuna kommun. Nu tilldelas han ett internationellt pris för sin långvariga kamp för yttrandefrihet och människliga rättigheter.

I december 2013 tvingades Zarakolu lämna Turkiet. Han hade då erfarit över 40 rättegångar och flera längre fängelsestraff. Bland annat för att ha publicerat böcker som berör det armeniska folkmordet under första världskriget men även för att ha publicerat böcker som berör kurder och andra minoriteters situation.

The PL Foundation Freedom Award har i år beslutet att prisa Ragip Zarakolu för hans arbete. Priset delas årligen ut till en person som på ett extraordinärt förtjänstfullt sätt arbetat för mänskliga rättigheter.

- Jag är mycket glad över denna utmärkelse eftersom den är så starkt knuten till rättvisa och rättfärdighet, säger Ragip Zarakolu i ett pressmeddelande.

Under Sigtuna Litteraturfestival i augusti bidrog Ragip Zarakolu bland annat med ett seminarium kring yttrandefrihet i den digitala världen och utställningen Banned Litterature.

Utställningen belyste den begränsade yttrandefrihet som breder ut sig i allt fler länder världen över, inte minst i Turkiet.

Utställningen kommer åter att visas i kommunhuset i Märsta under december månad.

Fakta: Fristadssamverkan mellan Sigtuna kommun och Sigtunastiftelsen

Sigtuna kommun är sedan 2012 en av Sveriges fristäder för förföljda författare inom ramen för det internationella nätverket ICORN – International Cities of Refuge Network.

I Sigtuna har kommunen valt att samverka med Sigtunastiftelsen vid mottagandet av fristadsförfattare för att stärka författarens möjlighet till delaktighet i kulturlivet.

Sara From

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.