Rakt och enkelt om intersexvariation

17 transpersoner ger glimtar ur sina liv i "I mitt namn" - en bok som kan bidra till att göra vardagen lättare för transpersoner i din närhet, skriver Charlotte Emgård.

”Det här är boken för dig som är transperson eller funderar över din köns-identitet ... Boken riktar sig även till dig som befinner dig i en transpersons närhet, en familjemedlem, vän, partner eller lärare.” Så står det på baksidan av I mitt namn.

En vanlig uppskattning är att mellan 1 och 4 personer av 200 har någon form av intersexvariation, vilket innebär att boken riktar sig till alla. Vi har alla minst en transperson nära oss även om vi inte alltid vet om det.

I boken får vi ta del av 17 transpersoners berättelser. De är allt ifrån 14 till 45 år och ger glimtar ur sina liv. Flera berättar om de svårigheter de möter i vardagen. Vilken toalett ska en välja när det bara finns dam- eller herrtoaletter och en inte är något av det? ”Det blir som ett slag i magen varje gång jag måste välja”, säger Juno, 15 år och ickebinär.

Men de berättar också om lättnaden när det äntligen går att vara sig själv. När omgivningen visar förståelse och stöttar i både ord och handling.

”Jag fick ett formulär där jag behövde kryssa i en ruta för kille eller tjej. Då gjorde mamma en ny ruta som hon skrev ’Genderfluid/Transperson’ under. Jag blev så glad och varm i hjärtat.”

Boken inleds med en enkel genomgång av olika viktiga begrepp så att även den som inte är så insatt i ämnet kan hänga med. Tilltalet är rakt och fritt från värderingar.

Inte förrän i slutet av boken får läsaren se en del av personerna på bild. Det är ett bra grepp som gör det lättare att låta personen själv få definiera vem den är utan att läsaren tittar på bilden och placerar in personen i ett fack.

I slutet av boken finns också en utförlig ordlista där ord och begrepp som används i boken förklaras på samma raka och enkla sätt som i inledningen. För den som vill dyka ner djupare i ämnet finns mängder av läsa vidare-tips, men också tips på mötesplatser utanför nätet.

Mellan de personliga berättelserna i boken finns avsnitt med bland annat fakta, historik och råd till cispersoner*. Ett av råden är att vi inte ska förvänta oss att en transperson alltid ska vilja eller kunna svara på allt som rör trans. Vi behöver söka kunskap på andra sätt, till exempel genom att läsa den här boken. Gör det och fundera över hur du kan bidra till att göra vardagen lättare för transpersoner i din närhet.

 

Fotnot: En cisperson är en person vars könsidentitet och könsuttryck stämmer överens med det juridiska kön som registrerades vid födseln.

 

Charlott Emgård

Fakta: I mitt namn – en bok om att vara trans

Moa-Lina Olbers Croall

Natur & Kultur

Taggar:

Hbtq

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.