Rekordstor kyrkoantikvarisk ersättning

Kyrkostyrelsen har beslutat om högsta fördelningen av kyrkoantikvarisk ersättning under 2000-talet. Stiften kommer att få dela på ca 700 miljoner kronor för att bevara och skydda det kyrkliga kulturarvet.

-  Vi har fått rekordstora ansökningar om kyrkoantikvarisk ersättning och är mycket glada att kunna fördela så mycket pengar. Ersättningen är helt avgörande för att det kyrkliga kulturarvet ska kunna bevaras, användas och utvecklas i framtiden, säger Henrik Lindblad, samordnare för kulturarvsfrågor i Svenska kyrkan.

Det årliga statliga anslaget ligger på 460 miljoner men har inte förbrukats varje år. Förra året delades det ut också ett högre anslag, 600 miljoner kronor.

I årets anslag finns också avsättning för inrättandet av olika experttjänster i stiften. I Lund och Karlstads stift för en stiftsantikvarie- respektive byggnadsingenjörstjänst för att hjälpa små församlingar att planera och genomföra kyrkoantikvariska projekt.

-Att köpa konsluttjänster är inte kostnadseffektivt och genom att inrätta egna experttjänster kan projekt i en församling generera kunskap som stannar inom kyrkan och på sikt gagna andra församlingar, säger Henrik Lindblad.
90 procent av de beviljade medlen går till vård och underhåll av kyrkor och kulturhistoriskat värdefulla inventarier.

Nytt för i år är en satsning beviljats på kyrkliga textilier och kyrkans böcker. I Växjö stift för att ta fram en bok om de lokala textilierna.avsedd för en bredare läsekrets.

Mest ersättning får Lunds stift med 128 miljoner kronor, följt av Göteborgs stift med 77 miljoner kronor och Linköpings stift med 72 miljoner kronor.

Signe Hassler

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.