Sommar-tv öppnar till kyrkornas hemligheter

Nu på söndag startar en ny tv-serie om svenska kyrkor. Det är en serie som vill ge många ingångar till kyrkorna, göra dem begripliga och attraktiva.

– Det är inte alls är så självklart. Alltför många, inte minst i den akademiska världen är väldigt begränsade i fråga om hur man ”får” eller ”bör” närma sig kyrkor.
Det säger Thomas Magnusson, förläggare vid Medströms Bokförlag och en av personerna bakom serien.

I dagens sekulariserade samhälle finns dessutom en stor ovana att formulera sig kring den kyrkliga kulturen, inte minst bland journalister. Bristande kunskap och/eller ointresse gör också sitt till. Men genom serien har nu många fler möjlighet att bli hemtama i kyrkorna och dela ciceron Christopher O´Regans smittande fascination, hans ”aaah!” när han går in i en kyrka, hoppas Thomas Magnusson.
– De känslorna ”går genom rutan” och här funkar verkligen mediet optimalt. Det är just känslor som tv är så bra på att förmedla. Kunskaper och folkbildning kommer på köpet.

Serien börjar sändas i SVT1 nu på söndag den 14 juli klockan 20:50 och den första kyrkan som presenteras är nationalhelgedomen Uppsala domkyrka där den särskilda tyngdpunkten läggs på svenska helgon.  Programmet är placerat i tablån efter Engelska antikrundan och innan Aktuellt. Det är en väldigt bra sändningstid i landets främsta tv-kanal och genomslaget kan bli stort.
– Kyrkorna får en miljonpublik. Det är också vår idé och utmaning som producenter, säger Thomas Magnusson. Bara det att kyrkor visas på bästa sändningstid tror jag är en oerhört viktig signal, att programmen är gjorda med stora resurser är också viktigt.

– Kulturdepartementet har följt detta med intresse. De ska ju på längre sikt argumentera för kyrkoantivariska ersättningar och kulturarvsfrågor. Det är inte helt lätt eftersom de också ska ta hänsyn till mångfaldsperspektivet.
– Men ett viktigt mångfaldsperspektiv som vi har med i tv-serien är att kyrkorna ska vara spännande och ett ansvar även för dem som inte har en självklar bakgrund i Svenska kyrkan utan kommer från andra håll.
– Sedan vill vi naturligtvis att Svenska kyrkans folk ska inspireras av programmen, att de ska ge kyrkan lite flyt.

Sammanlagt visas åtta avsnitt. Tre har medeltida kyrkor i fokus och fem är från senare tider. Gemensamt är att en specifik vinkel eller tyngdpunkt läggs på varje kyrka. Samtidigt är tanken att varje vinkel ska vara relevant för alla kyrkor. Det kan som i programmet om Habo kyrka handla om kyrkornas roll i folkfostran och katekes när man skulle fostra in folket i hustavlans värld, att de skulle vara arbetsamma och ansvarstagande.

Men det kan också vara som i programmet från Linköpings domkyrka som lyfter fram triumfkrucifixet och relikerna, den kristna tron, bruket och riten. Eller som från Rappestads kyrka i Östergötland som visar Sveriges vanligaste kyrkotyp – den klassiska ”Tegnérladan”.
– Här var det ljust, fräscht och praktiskt som gällde. Ja, man kan kanske säga att detta var svenskarnas första miljonprogram. Här i ”Tegnérladan” fick många människor plats.

Thomas Magnussons egen favoritkyrka i serien är Trefaldighetskyrkan i Karlskrona, en kyrka som gestaltar den fundamentalistiska Gudsstaten Sverige. Kyrkan, belägen på stadens högsta punkt, höjer sig i ett väldigt valv över gudstjänstdeltagarna och stadsbefolkningen.
– Kyrkan är i sin kupol krönt med Karls krona. Han är kungen över allt även om han diskret får underordna sig ett kors.
Bakom tv-serien står Ingrid Sjöström, Ann Catherine Bonnier och Thomas Magnusson. Beskyddare och huvudfinansiär är Kungl Vitterhetsakademien, Pro Fide et Christianismo och Riksbankens Jubileumsfond.
 

Taggar:

Kyrkobyggnader

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.