Start för konstrunda i gotländska kyrkor

I lördags invigdes projektet Konstrunda i kyrkorna på Gotland. Fem sockenkyrkor visar upp äldre föremål och samtida konst.

Visby domkyrka fungerar som utgångspunkt för rundan, där kyrkorna och utställningarna presenteras.

–  Det är intressanta och angelägna utställningar som visas i kyrkorna. Från midsommar till mitten av augusti kommer det också finnas värdar i respektive kyrka som kan berätta om kyrkan och utställningen, säger Maria Norderbrim, projektledare för Konstrunda i kyrkorna.

Utställningarna i de fem sockenkyrkorna Bunge, Tingstäde, Dalhem, Garde och Lau utgår var och en från ett tema:

Tingstäde: Vatten – Flöden och fundament. Konstnären Tina Messing visar det i ett antal bildcollage i form av kyrkfönster.

Dalhems kyrka: Upptäckter och möten. Konstnären Anders Thorlin har valt att visa ett antal skulpturer som placerats runt i kyrkan, ibland på lite oväntade platser. Aktiviteter för de yngre besökarna.

Garde: Plats för vila och en öppen dörr. Konstnären Åsa Ardin Kedja har genom nya kalkmålningar och skulpturer visat hur socknen bjöd på en ”Öppen dörr och en plats för vila”, i samband med flyktingmottagandet 2015.

Lau kyrka: En stund på jorden. Mattias Klintberg har dokumenterat boende i Lau med kameran - i arbete och fest. Flera av Klintbergs fotografier visas i storformat. Under sommaren kommer också ett antal av Hjördis Herlitz ikoner att visas.

Bunge: Varifrån kommer hotet? Konstnären Siri Iversen–Ejve har intervjuat Bungebor om samtida hot och gett uttryckt för dessa känslor i ett antal målningar.

Till domkyrkan kommer nära 150 000 personer under sommarmånaderna. Genom konstrundan hoppas man göra dem nyfikna även på öns sockenkyrkor, liksom på de fem lokala konstnärer som ställer ut.

Konstrundan pågår till och med den 17 september.

Taggar:

Visby stift Konst

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.