Stort intresse för kyrkans musiktävling

Etthundrafemton bidrag. Tillströmningen av nyskrivna låtar till musikfestivalen vid Världens fest har överträffat alla förväntningar.

– Före jul hade det kommit drygt 20, och jag tänkte ”Skönt! Då finns det ändå lite att välja på”, säger Hannes Tidare, musikkonsultent i Västerås.

Förra veckan, när anmälningstiden gick ut, var bidragsfloden mer än femdubblad.

– Sen är det inte 115 som skrivit, vi har sammanlagt 56 upphovsmän. Tre av dem har skickat in tio bidrag var. Det flesta har skickat ett. Vi är otroligt glada över det stora intresset.

En musikfestival i Luthers anda. Det är tanken bakom Svenska kyrkans egen musiktävling, vars final kommer gå av stapeln under Världens fest 2-4 juni. Luther förnyade dåtidens psalmskatt i livstolkande anda - dagens kyrkliga musikförmågor ska inte vara sämre, är tanken, även om det inte främst är psalmer man efterlyst.

– Merparten av det som kommit in är visa eller vispop. En och annan sticker ut genremässigt.

Än har han inte hunnit närstudera texterna, men intrycket är att innehållet håller sig till det som efterfrågats. Fokus ligger på livsberättelser och handlar om hur man hanterar situationer och känslor. Några nämner ”Gud” och ”Jesus”. De flesta är väldigt öppna i sitt anslag.

Hannes Tidare ska nu ge alla låtar ett hyfsat enhetligt format så att de kan presenteras för juryn, som väljer ut de tio finalisterna.

– Det är ett jättejobb! Ett välproducerat bidrag kan dölja en kass låt och ett raspigt bidrag kan gömma en pärla. Vi har fått in allt från slicka produktioner med många instrument till handskrivna kladdiga blad med en enda notslinga.

Finalen hålls den 2 juni på Stora torget i Västerås. Upphovsmännen framträder tillsammans med ett husband på plats och publiken röstar via telefon.

– Sen har vi en idé om att öppna för internationell röstning via våra vänstift i Tanzania och Mocambique. Hur det ska gå till rent tekniskt vet vi inte än, men det vore ju fantastiskt roligt!

Kristina Lindh

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.