Svenska kyrkan bjuder på Tranströmer-tolkningar och utländska gäster under Bokmässan

Många utländska gäster, men också Tomas Tranströmer och Dag Hammarskjöld, präglar Svenska kyrkans del av Bokmässan i höst. Att många människor har olika former av relation till Tomas Tranströmers lyrik märks på Se människan, Svenska kyrkans del av Bokmässan i Göteborg.

Varje dag kommer olika personer att tolka Tranströmers dikter på Se människan-scenen. Det hålls också ett seminarium med rubriken ”Tranströmer, en mystiker som inte predikar” och i Hagakyrkan ges föreställningen Schubertiana, där Tranströmers dikt ledsagar åhörarna genom Schuberts musik. Tjugo fotografer har tolkat några av Tranströmers verk i fotografier som premiärvisas i en utställning på Bokmässan. Förhoppningen är att utställningen senare ska byggas ut med bilder av barn från Rinkeby och även visas utomlands.

Se människan har i år fler utländska gäster än någonsin tidigare, berättar Mikael Ringlander, projektledare för Se människan. En av gästerna är Ingrid Betancourt, som i över sex år var Farcgerillans fånge i Colombias djungel.
En annan är forskaren Susan Williams, som funnit många motsägelsefulla uppgifter kring FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjölds död när hon gått igenom en rad arkiv. Hon berättar om sina resultat vid ett stort seminarium där även Mats Svegfors, KG Hammar och Marika Griehsel medverkar.
Eftersom Norden är årets tema på Bokmässan kommer många nordiska författare också till Se människan-scenen. Bland dem finns Hanne-Vibeke Holst, Susanne Brögger, Erlend Loe.

Flera av dem skulle ju lika väl kunna gästa den stora Bokmässan - varför bjuder ni dem till Se människan?
- Vår infallsvinkel är att ha ett existentiellt perspektiv, säger Mikael Ringlander. När de finns på andra scener är det mer som bokreklam - vår scen syftar inte till det. Vi tar upp livsfrågor och ett livsåskådningsperspektiv, och det är viktigt att det uppkommer en dialog där samtalsledaren medverkar.
Det irländska sidotemat syns i de gästande författarna Colm Tóibín, John Boyne och Sebastian Berry - de senare författare till ”Pojken i den randiga pyjamasen” - liksom Mary Coughlan, som ger konsert i Hagakyrkan.


Svenskt blir det i arrangemang kring Rune Lindströms Himlaspelet. ”Himlaspelet om själens vandring mellan helvete och himmel” är rubriken på ett seminarium där Birgit Carlstén, Anders Wejryd, Hans Josefsson och Claes-Bertil Ytterberg samtalar.

Fotnot

Läs om Ingrid Betancourts besök i nummer 17 av Kyrkans Tidning.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.