Utställningen När Luther blev viral öppnar

Ett samarbete med Arbetets museum, Sensus och Svenska kyrkan har lett fram till en utställning om Luther, demokratin och den massproducerade bilden.

På lördag invigs utställningen "När Luther blev viral" på Arbetets museum i Norrköping. Temautställningen om Martin Luther lyfter fram hur han med hjälp av den visuella revolution som boktryckarkonsten var blev, med ett modernt ord, viral. Att han med ett fåtal smarta drag, faktiskt nådde ut med sin idé till den stora massan.

– Tiden kring reformationen liknar vår egen tid på flera sätt: Den nya tekniken i form av boktryckarkonsten gjorde att idéer spreds snabbt och med stor kraft. Jag tänker på sociala medier idag och undrar hur samhället kommer att förändras av det? När Luther levde var tiden mogen för något nytt. Lever vi i en liknande tid idag?, säger kyrkoherde Thomas Wärfman, Norrköpings pastorat, i ett pressmeddelande.

På muséets hemsida står det att det finns några genombrott vad gäller demokratiseringen av tillgång till bild och text som är revolutionerande, till exempel dagens datorteknik. I ett historiskt perspektiv är det boktryckarkonstens som hamnar i fokus.

– Utställningen ger en bild av reformationen som få känner till. Den visar hur Luther och hans medarbetare kunde avslöja påvekyrkans okristlighet, med hjälp av den nya boktryckarkonsten. Propagandan var minst lika fräck och rå som någon nutida politisk kampanj, berättar Kerstin Selén, verksamhetsutvecklare inom kultur vid Sensus.

Fakta: Utställning

"När Luther blev viral" visas på Arbetets museum under tiden 22 april 2017 - 24 september 2017 och går därefter på turné till flera olika platser i landet.

Sara From

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.