Växjöbiskop gör cirkusdebut

Gudstjänst på cirkus är ett nytt grepp i Växjö stift. På lördag predikar biskop Jan-Olof Johansson mitt i manegen på Cirkus Olympia omgiven av hästar, jonglörer och akrobater.

– Jag har alltid tyckt om cirkus. Här finns närhet, värme och glädje. Och det passar väl bra in på mitt valspråk också som är ”Glädje för hela folket”, säger biskop Jan-Olof Johansson.

Att fira gudstjänst på cirkus är inte en ovanlig företeelse i övriga delar av världen. I vårt grannland Finland till exempel händer det även att folk gifter sig, döper sina barn eller har begravning på cirkusar. Men i Sverige är det mycket sällsynt med andakter i cirkusmiljö. Cirkus­akademins ordförande, Roy Himsel, som är initiativtagare till gudstjänsten, berättar att här i landet har det inte förekommit sen 1934.  
– Jag har varit på cirkusfestivalen i Monte Carlo 27 gånger och varje gång har jag varit på andakt på cirkus. Jag har längtat efter att göra något liknande i Sverige.

Biskop Jan-Olof Johansson nappade direkt på idén och säger att han blev mycket glad när Roy Himsel tog kontakt med honom.
– Om någon ber mig som präst att hålla gudstjänst är det klart att jag kommer.

Nu på lördag är det alltså dags.  
Cirkustältet kommer att sättas upp på grönområdet Spetsamossen i Växjö. Gudstjänsten som börjar klockan 12 kommer att inledas med ett cirkusnummer med hästar och därefter följer bön, psalm- och körsång och predikan, precis på samma sätt som när en gudstjänst hålls i en kyrka.
– Jag och prästen Leif Adolfsson delar på uppgifterna, jag predikar och han läser texter och ber, förklara biskop Jan-Olof Johansson.

Sången framförs av Allemans­kören, ledd av Linda Andersson, och dessutom medverkar den kända saxofonisten Ingmar Nordström. Ingmar Nordström har en lång musikerkarriär bakom sig och har spelat på många olika platser, men aldrig på en cirkus.
Förutom hästarna kommer det att bli några olika cirkusnummer som vävs in i gudstjänsten. Och frågan är om biskop Jan-Olof Johansson har någon spännande överraskning till gudstjänstbesökarna.
– Nej, det har jag inte. Artisteriet får cirkusaktörerna sköta.

Jessica Fritzson
 

Taggar:

Växjö stift

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.