Arbetet med handboken måste tas om

49 präster

Den tid då kyrkomötet förväntas fatta beslut om handboksförslaget kommer allt närmare. Vi som präster unga i tjänst, som sannolikt har merparten av vår tjänstgöring framför oss, menar att det är oroväckande att detta sker i en tid då splittringarna inom Svenska kyrkan är påtagliga och när frågan om handboksförslaget tycks förvärra oenigheten snarare än att överbrygga den.

Att i detta skede anta en handbok vars tillkomstprocess och innehåll är omgivet av ett omfattande missnöje vore oklokt, för att uttrycka sig försiktigt. Vi menar att läget inom Svenska kyrkan idag är så ömtåligt att det krävs ett stort mått av varsamhet och respekt för att bygga upp förtroende mellan enskilda och grupper kring frågan om en ny kyrkohandbok. Så har hittills inte varit fallet, men det betyder inte att det är för sent.

Än mer bekymmersamt inför framtiden menar vi emellertid att stora delar av innehållet i handboksförslaget är. Sverige är ett av världens mest sekulariserade länder och kunskapen om kristen tro bland Svenska kyrkans medlemmar dalar snabbt. Det är vår övertygelse att detta är en utmaning som kommer att bli en allt mer påtaglig del av vår framtid. I många tider i kyrkans historia när kyrkolivet har varit på nedgång kan man ändå se att kyrkans lära har bevarats i och förmedlats genom liturgin.

Därför är det särskilt oroväckande att handboksförslaget innehåller många alternativ som tydligt bryter med det allmänkyrkliga arvet i fråga om de liturgiska texterna. I stället kan många moment i gudstjänsten fyllas med nyskrivna texter med ett ofta tämligen banalt innehåll som inte ansluter till varken bibeltexter eller utvecklade delar av kyrkans troslära. Vi hyser därför stora farhågor om att det föreliggande handboksförslaget kommer accelerera minskningen av kunskap om kristen tro i vårt land. Att anta förslaget vore att göra Svenska kyrkan en stor björntjänst.

Svenska kyrkan har tidigare visat sig kapabel att vara en brokyrka, en gemenskap som världens kristna har känt igen sig i. Vi menar att vi särskilt i vår tid har alla skäl att fortsatt se det som en viktig del av vårt uppdrag. Perspektivet av gemenskap med alla kristna på jorden i alla tider måste få genomsyra allt vad Svenska kyrkan gör, också hennes gudstjänster.

Särskilt viktigt är detta eftersom merparten av våra församlingar idag intensivt arbetar med att integrera flyende kristna från andra delar av världen. Vikten för dessa människor att få känna igen sig gudstjänsten – både i text och musik – ska inte underskattas i en kyrka som tar sin roll som brobyggare på allvar. Mot bakgrund av detta är det nya handboksförslaget snarare ett uttryck för nationell slutenhet manifesterad i ett provinsiellt nyspråk, ett nyspråk med begränsad förmåga att resonera i den internationella kristna gemenskapens breda och djupa klangbotten.

Liturgin är en genom historien pågående dialog mellan den Treenige Guden och Guds folk. Det rika allmänkyrkliga liturgiska arvet vi har är således en av våra allra största skatter och en av våra bästa vägar att lära känna både Gud och oss själva. Alla förändringar i liturgin måste därför ske varsamt. Den process som lett fram till det föreliggande handboksförslaget för Svenska kyrkan är helt enkelt inte god nog. Förslaget, av de skäl vi nämnt, är inte heller gott nog.

Fakta: 49 undertecknare

Jael Ahlin

Klintehamn

 

Daniel Andrén

Bollnäs

 

Johan Armö

Örebro

 

Niclas Bergenheim

Göteborg

 

Staffan Birgersson

Göteborg

 

Stefan Borgius

Trosa

 

Andreas Brand

Norrtälje

 

Catharina Carlsson

Askersund

 

Hans Dahlén

Lund

 

Peter Dahlgren

Hallsberg

 

Johan Danz

Hyssna

 

Henrik Domeij

Sollefteå

 

Josef Edebol

Stenkumla

 

Josef Ekesryd

Timbuktu

 

Hampus Frid

Gnesta

 

Gustav Frosteblad

Umeå

 

Johan Garde

Mjölby

 

Emanuel Gillberg

Örebro

 

Erik Gruvebäck

Valdemarsvik

 

Daniel Gustafsson

Uppsala

 

Simon Hedlund

Hille

 

Pierre Hernvall

Örebro

 

Daniel Johansson

Västerås

 

Evelina Johansson

Kungälv

 

Joakim Johansson

Delsbo

 

Peter Kogler

Knislinge

 

Jim Lagerlöf

Hudiksvall

 

Martin Landgren

Ulricehamn

 

Sarah Lantz

Luleå

 

Johannes Leckström

Älmhult

 

Johannes Lindh

Fjärås

 

Samuel E Lilja

Knivsta

 

Stefan Lindholm

Döderhult

 

Filip Lindstrand

Kungälv

 

Henrik Lööv

Ulricehamn

 

Ingrid Norén-Nilsson

Dalby

 

Fredrik Norberg

Viby

 

Stefan Nordlander

Upphärad

 

Tove Norrfelt

Sundsvall

 

Daniel Pereyra

Karlskoga

 

David Rönnlund

Luleå

 

Carl Skarin

Ängelholm

 

Jacob Stille

Varberg

 

Christian Sturesson

Lund

 

Sebastian Söderberg

Oxelösund

 

Erik Tretow

Tranemo

 

Andreas Wejderstam

Uppsala

 

Daniel Wihlborg

Horred

 

Fabian Åström

Laholm

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
49 präster,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.