Första högmässan med nya kyrkohandboken

På pingstdagen togs den nya kyrkohandboken i bruk i Svenska kyrkans församlingar. I Uppsala domkyrka överlämnades handboken av medlemmar i flickkören. "I år firar vi pingst tillsammans som en kyrka som tar en ny kyrkohandbok i bruk. Det är stort och litet på samma gång", inledde ärkebiskop Antje Jackelén sin predikan.

- Litet därför att förändringarna inte är så jättestora egentligen. Det kan de inte vara, eftersom den allmänkyrkliga gudstjänsttraditionen, som Svenska kyrkan är en del av, har sin givna rytm, framvuxen under århundraden. Till den hör också en beprövad balans mellan likhet och variation, mellan gammalt och invant och mellan nytt och förnyande.

-  Stort är det därför att den nya handboken är resultatet av en lång process som har involverat alla våra församlingar och många olika experter. Det har forskats, diskuterats, våndats och kämpats – allt för att vår kyrkas högsta beslutande organ, kyrkomötet, skulle ha ett så bra handboksförslag som möjligt att ta ställning till. Så antog då kyrkomötet i november i fjol denna handbok med mycket bred majoritet, sade ärkebiskop Antje Jackelén.

Hon fortsatte med en uppmaning om att inte ha för bråttom med att besvara frågan om det blev ”en bra handbok” och påminde om Bachs Matteuspassionen, som först efter hundra år fick den uppskattning den förtjänade.

- Vissa bedömningar mår bra av att vi räknar med både den heliga anden och det långa perspektivet! sade ärkebiskopen.

Högmässan i Uppsala domkyrka firades efter den nya kyrkohandboken. Ett urval av handbokens texter, böner och gudstjänstmusik användes. 

Organist var Ulric Andersson. Uppsala domkyrkas flickkör under ledning av Margareta Raab medverkade, liksom Linnékvintetten.

Taggar:

Kyrkohandboken

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.