Framtiden är körer, psalmer och musiker

Satsa på körer för barn och unga. Gör fler engagerade i psalmsången. Arbeta för att rekrytera fler kyrkomusiker.

Det är tre områden där Svenska kyrkan behöver göra insatser för att stärka kyrkomusiken. Det formuleras i en plattform för kyrkomusiken som nyligen antogs av kyrkostyrelsen. Dokumentet är resultatet av ett två år långt arbete av kyrkomusiker, teologer och sakkunniga inom svenskt musikliv.

Syftet med dokumentet är att det ska vara en samlad grund för framtida arbete med att utveckla Svenska kyrkans roll i musiklivet. Musiken framhålls som en omistlig del av gestaltandet av kyrkans tro, samtidigt som det påpekas att professionell musikaliskt kunnande behövs för att utveckla musiklivet.

I samhället har kyrkan en viktig roll som uppdragsgivare för frilansande musiker och som bärare av musikkultur över hela landet. För många människor är musiken vägen in i kyrkan, konstateras i dokumentet.

Kyrkan har ett särskilt ansvar för det kyrkomusikaliska kulturarvet och för att föra det vidare. Var och en har rätt att få del av kulturarvet, men särskilda kunskaper och kännedom behövs för att kunna föra arvet vidare, anser man.

För att behålla den rikstäckande musikaliska verksamheten framhåller dokumentet tre förbättringsområden. Körerna är en av kyrkans största kontaktytor, men barn- och ungdomskörverksamheten tenderar att minska. I synnerhet pojkar och män är underrepresenterade i kör- och musikverksamhet och bör särskilt uppmärksammas.

Psalmsången blir svagare i gudstjänsterna eftersom färre är bekanta med psalmboken och färre sjunger med i psalmsången. Att engagera och involvera männi-
skor i psalmsjungande är en utmaning, konstaterar dokumentets författare.

I dag är det brist på utbildade kyrkomusiker och allt färre söker till de kyrkomusikaliska utbildningarna. Det är därför stort behov av ett strategiskt rekryteringsarbete till kyrkomusikeryrket och att främja sammanhang som är plantskolor för musikalisk utbildning.

Plattformen är ett vägledande dokument för den nationella nivån och en utgångspunkt för Svenska kyrkans musikråds arbete. Den ska tas upp vid kyrkomusiksymposiet i Uppsala i september.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.