Uppdraget och Dan Rosengren segrare i musikfestivalen

"Vi har ett uppdrag - uppdraget är vi", tog hem segern och 25 000 kronor i Världens fests Musikfestival. Bidraget framfördes av sånggruppen Uppdraget med text och musik av Dan Rosengren från Brålanda pastorat.

Om vinnarlåten:

Vi har ett uppdrag - uppdraget är vi

Text & musik: Dan Rosengren

Dan är en låtskrivande pedagog som just nu arbetar som musiker i Brålanda pastorat. Där leder han bland annat sånggruppen Uppdraget, som skall framföra hans bidrag. Sångarna är 11-12 år gamla och har varit delaktiga i skapandet av både låt och koreografi. Denna gospeldoftande poplåt vill på ett naturligt sätt förena allvar med glädje och hopp med kamp. Den är skriven utifrån temat ”fri att förändra” och vill inspirera i uppdraget att vara ljus i världen, utifrån de vi är och de gåvor vi har.

Inför tävlingen gick Världens fest ut med en öppen inbjudan till musiker i hela landet. Över 120 bidrag skickades in och juryn har nu valt ut tio bidrag som framförs under den stora finalen på Stora torget i Västerås i kväll.

Tävlingen webbsändes live av arrangörerna och hela svenska folket kan vara med och rösta via mobilen. 

 

Här är de tio bidragen

 

1. Så ett frö

Text & musik: Lindie Boström

Lindie Boström är musik- och ungdomspedagog i Lundby församling i Göteborg. Hon skrev ”Så ett frö” till en konfirmandkampanj. Sången handlar om skapelsen, mångfald och om att hitta sin tro. Om att vi alla har ansvar för oss själva och vår framtid och vårt eget agerande, särskilt nu i en tid av rasism och främlingfientlighet. Bidraget framförs av Lindis syster, Mimmi Carlström.

 

2. Varken liv eller död

Text & musik: Johan Drejare

Johan är ursprungligen västerbottning som hamnat i vackra Övik med sin familj. Han är en föräldraledig församlingspedagog som gillar att göra musik på svenska. "Varken död eller liv" är skriven i ljuset (eller mörkret) av förra höstens oroligheter och rasism. Bidraget framförs av Johan.

 

3. Vi är

Text & musik: Lina Adolphson

Lina Adolphson är kantor, gospelkörledare, sångerska och låtskrivare och bor i byn Rölö i Västmanland. Hon skriver gärna om naturen och det andliga speglat i den. Med ”Vi Är” vill Lina förmedla att vi alla är del av samma helighet; att allt liv egentligen är enat och evigt, och att det är en fantastisk kraft till glädje och framtidstro. Bidraget framförs av Linda.

 

4. Det kunde vara jag

Text: Ann-Charlotte Lundgren

Musik: Elisabeth Bergenstråhle

Ann-Charlotte är sjukhuspräst och bor i Kungälv. Elisabeth jobbar med musik i olika former och finns i Göteborg. Tillsammans har de skrivit många låtar och till och med hela musikaler. Martin Luther Kings citat ”Så länge en människa är ofri är alla människor ofria”, finns som en botten i ”Det kunde vara jag”. Texten skrevs för några år sedan men känns allt mer aktuell, tycker de Ann-Charlotte och Elisabeth.  Bidraget framförs av Elisabeth.

 

Tänk om

Text & musik: Simon Östling

"Tänk om" är en konsekvens av Simon Östlings - och många av hans medmänniskors - frustration kring de orättvisa levnadsvillkor i världen och ojämlika förutsättningar när det gäller levnadsstandard. Simon har valt att skriva sången ur ett barns synvinkel i ett försök att skapa förståelse för problemet bland både barn och vuxna. Bidraget framförs av Elsa, Juni och Neo Östling.

 

Vi är ett med allt som lever

Text:Marianne Bokblad 

Musik:Linda Sandström

Marianne är körsångare och textförfattare från Jönköping. Hon skrev "Vi är ett med allt som lever" efter en miljödag för Linköpings stifts förtroendevalda. Linda är kantor och körledare i Dalvikskyrkan i Jönköping. Anders Frostensonstiftelsens Psalmskola har inspirerat henne att tonsätta flera av Mariannes texter. Bidraget framför av Therese Wiberg och Voices of June.

 

Mina hjärtslag

Text & musik: Torbjörn Olofsson

Torbjörn jobbar i Nylöse församling i Göteborg. Han började sin bana inom församligen med att arbetsträna. Han blev därefter praktikant och slutligen också anställd. ”Det har blivit mindre av ett jobb och mer av en slags utveckling av mig som människa”, säger Torbjörn. Bidraget handlar om Torbjörns egen resa att hitta till Gud, som fortfarande pågår i alla högsta grad. Bidraget framförs av Torbjörn.

 

Då vet jag vad himlen är

Text: Ulrika Rhodén

Musik: Kerstin Andeby

Ulrika och Kerstin är kollegor i Barnens Katedral, Bibelberättelsernas Hus i Karlstad. Ulrika arbetar som pedagog och Kerstin som musiker/pedagog. I Bibelberättelsernas Hus är de båda del av ensemblen som varje år sätter upp en dramatisering av bibelberättelser. Arbetet innebär att skriva låtar såväl som att sjunga och skådespela. Deras bidrag framförs av Kerstin, som bland annat är upphovskvinnan bakom den omåttligt populära barnsången "Krokodilen i bilen" och även varit med i svenska Melodifestivalen vid tre tillfällen.

 

Sprid ljus omkring dig

Text & musik: Christina Wermelin Elgbro

Christina är kantor i Älvdalens församling och inspirerades att skriva låten när det kom femhundra flyktingar till Älvdalen och hon mötte dem i kyrkan och i affären. Texten handlar om att stanna upp, säga hej och inleda ett samtal, trots språkförbistring och sprida ljus. Christina har tillägnat sången Maria Barke, eftersom hon "är en människa som sprider ljus omkring sig". Det är också Maria som framför bidraget.

Fakta: Omröstningen

Varje sms-röst kostar 10 kronor och intäkterna går till Svenska kyrkans internationella arbete och stödet till människor som kämpar mot hunger i östra Afrika. 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.