Jubilerande Sigtunastiftelse firar med ny dokumentär

Sigtunastiftelsen firar 100-årsjubileum i år. Inför firandet 7-11 juni har Maja Hagerman och Claes Gabrielsson gjort en film om stiftelsens historia.

Sigtunastiftelsen – det är det mänskliga mötet som räknas heter filmen som premiärvisas på lördagen den 10 juni. I samband med filmvisningen kommer Maja Hagerman också att samtala med Sigtunastiftelsens direktor Alf LInderman och författarna Ylva Eggehorn och Berit Carlström.

På lördagen blir det också release av jubileumsboken Sigtunastiftelsen – från ett århundrade till ett annat.

– Den här boken handlar om hur behoven av dialog ser ut idag och hur stiftelsen än idag har en uppgift att fylla just när det gäller gränsöverskridande möten och respektfull dialog, säger Sigtunastiftelsens direktor Alf Linderman, som även är redaktör för boken.

En rad seminarier och samtal att hållas under jubileumsdagarna.

Konstnären Erika Dahlgren föreläser på onsdagen om Emilia Fogelclou, vars öppna och kulturmedvetna hållning betydde mycket för de konstnärer och författare som kom till Sigtunastiftelsen,

På fredagen samtalar Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman, Svenska Dagbladets kulturchef Lisa Irenius och samhällsdebattörerna Anders Wijkman och Dilsa Demirbag Sten med rubriken ”dialogens förutsättningar”.

Firandet avslutas på söndagen med en jubileumsgudstjänst där bland andra Antje Jackelén, Caroline Krook, Dan-Erik Sahlberg och Alf Linderman medverkar.

Programmet ska enligt Sofia af Geijerstam inte enbart vara tillbakablickande, utan också aktuellt och relevant för vår tid.

–När Sigtunastiftelsen startade för hundra år sedan handlade diskussionen mycket om dialog och öppenhet, och det är ju nästan en karbonkopia på dagens debatt i många delar. Den är i allra högsta grad aktuell i dag, säger Sofia af Geijerstam.

–Även om vi är noga med att framhålla att vi är en privat och självständig stiftelse, har vi mycket gemensamt med Svenska kyrkan och arvet från Nathan Söderblom. Därför är det intressant att diskutera kring vilket uppdrag det finns för den här typen av institution i dag.

Fakta: Maja Hagerman

Författaren, journalisten och filmskaparen Maja Hagerman har skrivit flera uppmärksammade populärhistoriska böcker och gjort ett antal dokumentärfilmer.

 

Med Spåren av kungens män från 1996 vann hon Augustpriset.

 

I fjol belönades hennes bok Kära Herman med Axel Hirschs pris, Svenska akademins stora biografipris. 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.