Konkurs hotar mikrofinansbolag

Uppdaterad: Om inte ett antal församlingar och pastorat samt Växjö prästlönetillgångar betalar sammanlagt 100 000 kronor till kontrollbalansräkning för fem bolag inom Nordic Microcap Investment-sfären riskerar bolagen konkurs. Men nu har flera ägare tröttnat och vill inte betala mer.

Flera av de ägare som Kyrkans Tidning pratat med är både aktieägare och långivare till olika bolag i mikrofinansbolagssfären kring Nordic Microcap och Mikrofinanshuset.

De flesta har skrivit ner innehaven till noll kronor, men vill naturligtvis ändå rädda så mycket som möjligt av de utlånade pengarna.

Bolagen som det gäller är Jamiibora Scandinavia AB, Jamiibora Nordic AB, Mikrofinanshuset Invest 2012 AB, Mikrofinanshuset Invest 2013 AB samt Mikrofinanshuset Invest 2014 AB.

Eftersom ”bolagen saknar likvida medel” och revisorerna vill ha 60 000-100 000 kronor för en kontrollbalansräkning ber styrelserna i dessa bolag genom Anders Schönning, styrelseordförande i de fem bolagen, om pengar.

Senast på onsdag ska besked lämnas huruvida församlingar och pastorat vill vara med och betala mer pengar. I brevet står att läsa att konkurs hotar om det inte blir "den nödvändiga uppslutningen".

Vi ska vara med och garantera den här summan, säger Bo Wetterhall, ordförande i Norrköpings pastorats kyrkoråd.

Norrköpings pastorat är största aktieägare i Jamiibora Scandinavia och deras sammanlagda satsning, ägande plus lån, ligger runt sammanlagt 40 miljoner kronor.

Bromma församling däremot ”betalar inte en krona till”, medan Huddinge pastorat hade arbetsutskottssammanträde i går, måndag. Vallentuna församling har sammanträde i kyrkorådet den 29 maj och Spånga-Kista församling den 31 maj.

Prästlönetillgångarna i Växjö stift vill inte heller betala mer till bolagssfären. Den sjunde aktieägaren/lånegivaren som fått ta emot brevet där mer pengar begärs är Marginalen Bank.

- ­Det här är ett korthus, faller några bolag kommer alla i den här sfären att dras med. Det korsvisa ägandet är så komplicerat att det inte går att hålla isär, säger en person med insyn som vill vara anonym. Det är bara en tidsfråga innan konkursen är ett faktum.

- Varför upprättar inte revisorn kontrollbalansräkningen utan att kräva pengar? Det ingår väl i en revisors ordinarie uppgifter? frågar sig en annan aktieägare.

Kyrkans Tidning har tidigare skrivit om bolagssfären kring Nordic Microcap Investment. Anders Schönning är också ordförande i Nordic Microcap och sammanlagt åtta företag med samma postadress i Uppsala. 

Nordic Microcap grundades 2006 av bland annat numera nedlagda Kyrkornas U-fond. Bolagen i gruppen ägnar sig åt mikrolån på den afrikanska landsbygden, men andra verksamheter som högriskfastighetsbolag förekommer också.

Vi har inte trott på detta under ett antal år, bland annat för att informationen från ledningen är så knapphändig. Innehavet är nedskrivet till noll kronor. Men vi vill ha tillbaka vårt lån och har lämnat detta till indrivning hos inkasso, säger en ansvarig person som vill vara anonym.

Det känns inte okej att församlingsmedlemmarnas pengar hanterats på detta sätt, säger en annan.

Besked ska lämnas senast i morgon, onsdag, klockan 12 för att styrelserna samma dag klockan 13 ska fatta beslut om hur de ska göra. Kyrkans Tidning har förgäves sökt företrädare för bolagen.

Fakta: Fakta

Aktörer som uppvaktats av Mikrofinanshuset och Jamiibora

 

Huddinge pastorat

 

har köpt in sig i bolag för totalt sett omkring en halv miljon kronor, och lånat ut 5,5 miljoner kronor.

 

Växjö prästlönetillgångar

 

är inte aktieägare men har lånat ut 3 miljoner kronor till Jamiibora

 

Norrköpings pastorat

 

har köpt aktier för omkring totalt 20 miljoner kronor och har lånat ut 20 miljoner kronor till bolagssfären.

 

Spånga-Kista församling

 

har investerat 9,4 miljoner kronor, varav fordringar på 5,4 miljoner kronor.

 

Vallentuna församling

har totalt investerat 1 miljon kronor, varav merparten är utlånade pengar.

 

Bromma församling

har satsat cirka 1,5 miljoner kronor.

Taggar:

Ekonomi

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.