Nyhet

Kyrkor håller öppet efter dödligt lastbilsdåd i Stockholm

UPPDATERAD. Stockholms stifts krisorganisation gick igång omedelbart när larmet kom 14.53 att en kapad lastbil kört in i en samling människor på Drottninggatan i centrala Stockholm på fredagseftermiddagen. Under lördagen håller många kyrkor runt om i landet öppet.

Ärkebiskop Antje Jackelén skrev på fredagen med anledning av dådet i Stockholm att de omedelbara tankarna går till dem som drabbats.

"Attacken drabbar oss alla, eftersom den är ett angrepp på ett liv i frihet och på grundläggande värderingar och rättigheter. Den hotar det som vårt samhälles liv bygger på". Här kan du läsa hela texten.

På lördagsmorgonen medverkade ärkebiskopen i TV4 Nyhetsmorgon och sade bland annat:

- Ondskan är en realitet i livet och här har vi fått se in i ondskans avgrund. I det här första skedet behöver vi ta hand om våra konkreta behov, som är väldigt olika - vissa vill prata och berätta, andra vill vara tysta. Vi behöver ha tålamod med oss själva och varandra.

- Det blir också tydligt att vi har många gemensamma värderingar när sådant här händer. Vi visar medmänsklighet, samhörighet och blir påhittiga i att ta hand om varandra. Godheten är starkare än ondskan, kärleken är starkare än hatet och sanningen är starkare än lögnen.

Under lördagen höll Sankt Jacob i Kungsträdgården, Storkyrkan i Gamla stan och Klara kyrka i city öppet.

Flera kyrkor i Stockholm och i landet höll öppet under fredagen för bön, ljuständning, samtal och stöd.Bland andra var Storkyrkan och Kungsholms kyrka öppna, liksom Sofia kyrka, Sjöstadskapellet och även Sankt Johannes kyrka öppna med anledning av dådet i Stockholm city.

"Efter det fruktansvärda som hänt i Stockholms innerstad idag, har vi öppnat upp S:t Johannes kyrka. I kyrkan har vi skarvsladdar med mobilladdare, filtar, något att äta och någon att prata med."

Jacobs kyrka och Klara kyrka i Stockholm city var stängda efter terrordådet enligt polisens order, skrev Svenska kyrkan på Twitter. 

 

Biskoparna ber för situationen på sina facebooksidor:

Mikael Mogren, Västerås:

Bön i skälvande sekunder:

Kom med Din närvaro till alla drabbade.

Kom med Din kraft till alla insatser.

Kom med Din frid där ofrid råder.

I Jesu namn. Amen

 

Fredrik Modéus, Växjö:

Jag ber för offer, anhöriga och gärningspersoner. Jag ber för polis, sjukvård och räddningstjänst. Jag ber politiker och samhällsinstitutioner som nu sätts på prov.

Jag ber för vårt land, att vi slår vakt om vårt öppna samhälle. Ett samhälle som öppnar famnen snarare än knyter näven. Ett samhälle där kärlek är starkare än hat. Ett samhälle där utanförskap bryts. Ett samhälle där alla behövs.

 

Martin Modéus, Linköping:
Förtvivlan och sorg. Gud, vi ber för Stockholm och för alla drabbade, sörjande och rädda.

LEDIGA JOBB

71

E-tidning

Kyrkans Tidning nr 21 2018