Pakistansk biskop: Attackerna mot kristna drabbar även muslimer

Jag är besviken över att förändringarna tar sådan tid, men samtidigt hoppfull. Det säger Samuel Azariah, biskop från Pakistan, på besök i Sverige.

I början av juni attackerade extremister en kyrka och en kristen skola i Lahore. Då skadades ingen, men på påskdagen sprängde sig en självmordsbombare på ett tivoli i samma stad och dödade ett 70-tal personer och skadade runt 340 personer.

– Attackerna mot kristna är återkommande i Pakistan, det har vi fått vänja oss vid. Men också muslimer och andra minoriterer drabbas. De flesta som dog på tivolit var muslimer. Muslimer som talar emot extremister, shia-muslimer och ahmadiyyamuslimer är alla utsatta, säger Samuel Azariah.

Han är biskop i stiftet Raiwind, ordförande i pakistanska kyrkans biskopsmöte och ledamot i Kyrkornas världsråds centralkommitté. Han besökte Sverige inför centralkommitténs möte i Trondheim.

Samuel Azariah säger att Pakistan utmanas av frågan hur de religiösa extremisterna ska hanteras.

– Ett annat problem är att många ser Pakistan som ett land som är skapat för muslimer. Det är delvis sant, men konstitutionen säger att det råder religionsfrihet.

Hans förhoppning är en utveckling mot en situation där religionen inte dominerar staten helt. När religionen styr skapas orättvisa, diskriminering och motsättningar, menar han.

I maj kritiserade Pakistans råd för islamisk ideologi ett lagförslag om skydd för kvinnor. Rådet menade att förslaget var oislamiskt och föreslog i stället en lag som bland annat tillåter män att slå sina hustrur lätt. Bland annat pakistanska människorättsorganisationer protesterade.

– Jag hoppas att staten ska påverkas av en inklusiv tolkning av islam, säger biskop Samuel Azariah.

Att Pakistan skulle bli en sekulär stat bedömer han inte som troligt.

Samuel Azariah hoppas att rättssäkerheten och respekten för de mänskliga rättigheterna i landet ska stärkas. Det finns krafter som arbetar för det, politiska partier, människorättsorganisationer, moderata muslimer och kyrkor.

– Men de som vågar stå upp mot extremismen måste få skydd av säkerhetsstyrkorna. Och majoriteten får inte begå tystnadens synd längre, den måste höja sin röst.

Den våldsamma och kaotiska situationen gör att pakistanier med pengar, inte bara minoriteter, har sökt sig till andra länder. Främst till Thailand och Malaysia. I andra länder i arabvärlden och mellanöstern har stora delar av den kristna befolkningen flytt. Det kommer troligen inte att hända i Pakistan, menar biskop Azariah.

– Vi har inte pengarna eller kontakterna. Dessutom vill ingen ge visum till pakistanier.

– Men det borde klarläggas varför så många icke-muslimer vill flytta från muslimska länder. Och muslimer som emigrerat måste säga till sina gamla hemländer att respektera minoriteterna.

Flera extremistgrupper har sina baser i Pakistan, men landet är inte bara en källa till, utan också ett offer för extremism. Och militära attacker och drönarattacker där många dödas och förlorar allt skapar också grogrund för mer våld, menar han.

– Men människor börjar inse att detta inte är ett sätt att leva på och vi måste sluta tycka synd om oss själva och erkänna våra egna problem.

IS, talibaner och terrordåd färgar bilden av islam och muslimska länder.

– Ingen utom muslimerna själva kan förändra den bilden. Men det är inte tillräckligt att bara säga att IS version av islam inte är rätt islam och att de inte hör till oss. Man måste erkänna att grupperna kommer från den egna trosgemenskapen och möta dem på ett annat sätt.

Vad kan kyrkan och kristna göra i Pakistan?

– Vi är en liten minoritet men i vår svaghet, fattigdom och begränsning kan vi bidra med en av attityd av kärlek, nåd, hopp och respekt för andra människor. Det kommer att ge resultat.

Den politiska situationen i Pakistan har varit turbulent under lång tid, tror du att den någonsin blir annorlunda?

– Jag är besviken på att lösningar har fördröjts länge av politiska och religiösa svepskäl. Men jag har ett stort hopp. Utan hopp ser man bara död framför sig.

Fakta: Kyrka i Pakistan

Samuel Azariah är biskop i stiftet Raiwind och ordförande i kyrkans biskopsmöte.
 

Han sitter i Kyrkornas världsråds centralkommitté.
 

Church of Pakistan samarbetar med Svenska kyrkan och med Equmeniakyrkan.
 

Kristna utgör 1,6 procent av Pakistans befolkning.
 

Kristna bor bland annat i städerna Karachi, Lahore, Faisalabad och på Punjabs landsbygd.
 

Många kristna härstammar från hinduer av låg kast som konverterade under britternas koloniala styre.

Taggar:

Ideell

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.