Nyhet

Svenska kyrkan skänker kyrka till koptisk-ortodox församling

Sankt Shenuda blir det nya namnet på Lockarps kyrka som har stått tom i 20 år. Beslutet att skänka kyrkan gläder båda parter.

– Det här är en fin lösning och vi är jätteglada över att kyrkobyggnaden får innehåll igen, säger Anders Ekhem, kyrkoherde i Malmö, till Sydsvenskan.

Förutom någon enstaka begravningsförrättning har Lockarps kyrka i Fosie församling stått tom sedan mitten av 90-talet. Fastighetschefen för Svenska kyrkan i Malmö, Nils Urban Råvall, säger till Sydsvenskan att byggnadens bevarande betyder mycket och nu kommer kyrkan bli omskött samtidigt som de slipper kostnaderna.

Koptisk-ortodoxa kyrkan i Malmö får kyrkan för en symbolisk krona och för marken betalar de 385 000 kronor till Malmö stad, förmedlat via Svenska kyrkan. På marken runt kyrkan planeras bygge av ett församlingshus med pastorsexpedition och söndagsskola.

Ehab Rafael, ledamot i styrelsen för koptisk-ortodoxa kyrkan i Malmö, säger att de har ett gott samarbete med Svenska kyrkan på olika nivåer.

– Vi får en kyrkobyggnad för vår verksamhet där vi dessutom kan bidra till integreringen av nyanlända personer från Mellanöstern. Det första man letar efter som flykting är trygghet och vi kan vara en öppen famn för alla som behöver hjälp. Vi kan också anordna enklare språkkurser i svenska och på det sättet hjälpa människor att snabbare komma in i samhället, säger Ehab Rafael, till Sydsvenskan.

Kyrkans nya namn, Sankt Shenuda, är taget efter en av de första egyptiska munkar som levde eremitliv i öknen på 400-talet. Nu ska den prydas med koptiska ikoner och dopfunt, predikstol och altare kommer att bytas ut. Men de gamla sakerna kommer att bevaras, påpekar Ehab Rafael.

Fakta: Lockarps kyrka

Den nuvarande kyrkan från 1886 avlöste den kyrka som bygdes efter den medeltida kyrkan.

Altaruppsatsen är från 1700-talet. Predikstolen från år 1589 anses ha utgått från Mogens Snedkers verkstad i Malmö. Han var läromästare till Daniel Thomisen, som utfört predikstolen i S:t Petri kyrka i Malmö. Dopfunten är medeltida.

En altarskiva från den medeltida kyrkan återfanns försommaren 1999. Den är idag inlagd som altarskiva i kyrkans befintliga altare. Orgeln är från 1979, tillverkad av Mårtenssons orgelfabrik i Lund.

Källa: Svenska kyrkan Malmö

LEDIGA JOBB

61

E-tidning

Kyrkans Tidning nr 16 2018