Tio miljoner besök på kyrkoherde Kappels blogg

Krister Kappel, kyrkoherde i Järfälla utanför Stockholm, har en populär blogg. Nu har antalet besök på ”Kyrkoherdens tankar” passerat 10 miljoner. Delvis är det hans kunskaper om Melodikrysset som lockar.

Kyrkans Tidning gratulerar och ställer den klassiska sportfrågan: Hur känns det?

- När det passerade en miljon besök för något år sedan så var det ”wow”. Och det här känns ju jätteroligt. 10 miljoner besök. Att människor uppskattar och återkommer till bloggen. Jag försöker ge en bild av kyrkan och att vi präster inte är märkligare än andra människor.

Varje lördag klockan 10.03 är det knäpptyst i det Kappelska hemmet. Endast radions P 4 står på. Telefonerna är avstängda, barn och hustru håller sig ur vägen.

- Min fru brukar säga ”tysta leken börjar nu”.

Egentligen är det programledaren Anders Eldeman som drar igång Melodikrysset.

Under en timmes tid löser Krister Kappel krysset och bloggar om det i realtid. Varje lördag har bloggen mellan 30 000 och 60 000 besök. Lite beroende på hur svårt krysset är. Själv brukar han lösa det mesta. Ibland med hjälp av någon som besöker bloggen.

- Jag tror att många som besöker min blogg vill ha sällskap när de löser Melodikrysset med.

Krister Kappel började blogga 2009. Då var han ny kyrkoherde i Järfälla, där fyra församlingar slagits samman till en stor.

- Jag ville ge anställda, förtroendevalda och församlingsbor en möjlighet att lära känna mig. Jag bloggade om vad jag tyckte, hur jag såg på teologiska frågor.

Efter något halvår började Krister Kappel att blogga om Melodikrysset, som han alltid har gillat att lösa.

- Jag är en person som alla andra.

Efter ytterligare något halvår började han blogga i realtid under Melodikrysset. Och så har det fortsatt. Sedan tre år tillbaka är Krister Kappel kontraktsprost i Sollentuna kontrakt, som omfattar Sollentuna, Järfälla och Upplands Väsby församlingar. Tiden till bloggandet har minskat.

- Men jag skriver alltid en liten bit om veckan som har varit. Och det har blivit ett fast gäng som följer mig. En del av dem mejlar jag med. Någon vill tacka mig för det jag skriver. En annan vill berätta något ur sitt liv. Det blir fina samtal. Det blir en sorts virtuell relation.

En del som läser Kappels blogg tar kontakt och ber honom döpa sitt barn, viga dem eller begrava en anhörig.

Och i våras blev han bjuden till landshövding Chris Heisters vårmiddag.

- Jag trodde att det berodde på att jag var kyrkoherde och kontraktsprost. Men jag blev bjuden för att jag bloggar om Melodikrysset.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.