Utredning: Prästers tystnad om övergrepp bör straffas

Präster som får information om sexuella övergrepp mot barn under bikt måste anmäla detta till polisen – annars kan de ställas inför rätta. Det föreslår en statlig utredning i Australien som offentliggjordes på måndagen.

Den australiska utredningen om institutioners hantering av sexuella övergrepp mot barn har tagit del av uppgifter om att sexövergrepp mot barn har gjorts i bikt, uppgifter som sedan inte förts vidare till polisen eller andra myndigheter.

Därför föreslår utredarna en lagändring som innebär att präster kan åtalas om de inte anmäler uppgifterna om sexuella övergrepp.

”Personer i institutioner som känner till, misstänker eller borde ha misstänkt att ett barn utsätts för sexuella övergrepp och inte agerar ska ställas inför rätta”, enligt rapporten som publicerades på måndagen.

Utredarna skriver att de inser den religiösa betydelsen av bikten och tystnadsplikten, särskilt inom katolicismen, men påpekar att de har tagit del av en rad vittnesmål om att information om övergrepp har kommit fram i bikt, från både offer och förövare.

Eftersom det finns en påtaglig risk för att förövarna fortsätter att begå övergrepp om de inte anmäls till polisen, anser utredarna att prästerna inte ska undantas från regeln om att alla fall av sexövergrepp måste rapporteras vidare till myndigheterna.

Stephen Woods, som utsattes för övergrepp av prästen Gerald Francis Ridsdale och den dömda pedofilen och broder Robert Charles Best vid S:t Alipius lågstadieskola i Ballarat, välkomnade beskedet.

- Offren har hela tiden förespråkat att det inte finns någon logisk anledning överhuvudtaget till att övergrepp mot barn skulle i något fall döljas. Det är det mest avskyvärda av brott man kan tänka sig, och att som religion slå fast att det är dess rätt att dölja det är det mest avskyvärda av argument. Det är omoraliskt, säger Stephen Woods till the Guardian Australia.

Katolska kyrkan i Australien har motsatt sig förslaget, men säger att de anmäler alla brott som begås mot barn om den informationen framkommer utanför bikten, skriver BBC News.

Fakta: Absolut tystnadsplikt

Tystnadsplikten för präster i Sverige regleras både i lag och i kyrkoordningen

 

 

Kyrkoordningen 31 kapitlet 9 paragrafen

 

 

Den som är eller har varit behörig att utöva uppdraget som präst har tystnadsplikt i fråga om uppgifter som han eller hon därvid har fått veta under bikt eller enskild själavård.

 

 

 

Rättegångsbalken 36 kapitlet 5 paragrafen:

 

 

Den som är präst inom ett trossamfund eller den som i ett sådant samfund har motsvarande ställning får inte höras som vittne om något som han eller hon har erfarit under bikt eller enskild själavård.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.